A túlélés törvényei

2009. 10. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A sorozat eredeti, európai címe Ultimate Survival, a föszereplője pedig egy Bear Grylls nevű  fazon – mellékesen volt dessantos - , aki minden terepen képes talpon maradni. A forgatókönyv igen egyszerű. Hősünket ejtőernyővel ledobják egy civilizációtól mentes vad tájra, például a Baja sivatagba, vagy Izlandra, mindössze egy kulacs, egy tűzkő és egy kés társaságában, hogy megmutathassa a tudásra szomjas nézőknek, hogyan is kell mindezt túlélni, miközben az a cél, hogy valamilyen civilizált területre érjen.

Miközben emberi élet jeleit keresi, és próbál kikeveredni a zord vidékről, csupa hasznos tanáccsal látja el a kedves tévénézőt. Ha például egy sivatagban tévednénk el, nyugodtan vágjuk fel egy elhullott teve gyomrát, s a benne lévő táplálékból, máris „italt” készíthetünk, vagy ha netalán egy jeges helyen kellene túlélnünk, megtudhatjuk, hogyan készíthetünk hóból éjszakára menedéket, és hogy egy gleccser belsejében sétálgatni veszélyes dolog, de persze úgysincs más választásunk. Ha egy szakadék szélén álunk és lefelé kellene mennünk, nem járja, hogy körbe menjünk lankásabb kerülőutat keresni, inkább indából készült kötélen lógva másszunk le a mélybe, hiszen ezzel időt spórolhatunk meg.

Megeshet, hogy a gleccsermászás, a mocsárban gázolás vagy éppen az aligátorokkal való küzdelem közben megéhezünk. Ezekre a helyzetekre is van megfelelő ötlete a természetjáró túlélőnek. Megmutatja hogyan foghatunk halat saját kezűleg készített szigonyunkkal, mindig megtalálja a megfelelő növényt, s mintegy élő kisnövény meghatározó idézi az idevágó leírást, minden részben legalább egyszer megeszik valami élő vagy gusztustalanul gyomorforgató dolgot, például pókot, kukacot, főtt vagy éppen nyers szemet, agyat.

Bear Grylls erős, okos, óvatos, minden helyzetben feltalálja magát, hol halálozási statisztikákkal borzolja a kedélyeket, hol elcsodálkozik a vad táj szépségén. Mindezek mellett a vele tartó operatőr testi épségére is képes odafigyelni és kisegíteni a már menthetetlennek hitt helyzetekből.

Ők ketten már bejárták szinte az egész világot, a Moab sivatagtól a Sierra Nevadáig, és mindig, minden helyzetben túlélték a megpróbáltatásokat, miért feltételeznénk azt, hogy nekünk ne sikerülhetne ugyanez. A túlélés törvényei mindenkit lenyűgöznek, és talán még a gyenge gyomor sem lehet indok arra, hogy elszalasszunk egy-egy kalandot Bear Grylls életéből.

képek forrása: flickr.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top