Anne Rice utolsó tánca a sötétségben

2009. 08. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Vámpírkrónikákat az írónő 20 éven át jegyezte le hűségesen, aprólékos kutatómunkával, páratlan fantáziáról téve tanúbizonyságot. Ez idő alatt megismerkedtünk Louis-val, a melankólikus vámpírral, Lestat de Lioncourt-val, a Kópé Királyfival, Claudiával, a gyermek vámpírral, Akashával, Armanddal, valamint a Mayfair boszorkányok családjával is. Látszólag a történetek teljesen különálló eseményeket meséltek el, de valójában Anne utolsó 3 kötetében hozza szépen össze a szálakat.

A Vér és Arany, a Blackwood Farm és a Vérhozsánna történései végleg egybekovácsolják Lestat és a Mayfairek életét.

Lestat lassan az írónővel együtt útja végéhez ért. Átélt születést és halált, korszakokat látott fényesen ragyogni, majd saját dicsőségébe hullani. Elvesztett és újra megtalált szerelmeket és barátokat, miközben Luciferrel bejárta a mennyet és a poklot, csak, hogy végleg elutasítsa a bukott angyal csábító ajánlatát, és végül egy boszorkány családnál találja meg azt, amire oly régóta vágyott a maga 300 éve alatt: a szerelmet, és a család melegét.

Ám semmit sem adnak ingyen. Lestat is kénytelen döntést hozni, hogy végleg felülemelkedik-e a vér csábításán, vagy tovább élvezi még egy kicsit a Kópé Királyfi oly mulatságokkal, vérrel és szenvedéllyel teli életét. Lestat helyett végül Anne Rice dönt, aki a Vérhozsánnával befejezi évezredeken átívelő krónikáját, és a jövőre bízza, hogy miként kezeli majd életre hívott szereplőit.

1972-ben íródott meg az Interjú a vámpírral (1994-ben készült film belőle azonos címen Brad Pitt és Tom Cruise főszereplésével), melyet az írónő lányának elvesztése inspirált. Rice, Claudia halhatatlan vámpír gyermekeként hozta vissza elvesztett lányát Michelle-t, míg 2002-ben férje halálát követően fordult el végleg a világ sötétebb felétől, miután befejezte a Vérhozsannát. Azóta inkább vallási témájú regényeket ír, melyek Jézus életével, és a kereszténység kialakulását megalapozó eseményekkel foglalkozik.

20 év, 10 kötet, és megannyi boszorkány, lidérc, vámpír járt egzotikus vidéken erotikus haláltáncot a végzettel az írónő univerzumában, amit egyetlen igényes olvasónak sem szabad kihagynia, aki kíváncsi arra, hogy mi rejtőzhet az éjszaka világában.

„…De maguk ismernek engem, és ha eljön az est, talán eljön az idő is, hogy portyázzak egyet a mellékutakon és azokban a vacak kis csehókban, beszívjam a sör és fűrészpor szagát, táncoljak egyet, miközben a zenegépből a Dixie Chicks muzsikál, és talán összeroppantsak két nehézfiút, akik csak engem várnak,… ki tudja, mennyire fog vonzani a firmamentum, ha majd a fellegek réseiben feltűnnek az elveszett kis csillagok, és én felszállok a földről, és úgy tárom ki a karjaimat, mintha nem is vágynék semmiféle jóságra vagy melegségre.”

/Anne Rice: Vérhozsánna/

Megjelent a Dáin kiadó gondozásában.

A sorozat kötetei a Book.hu oldalán 15% kedvezménnyel kaphatók!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top