hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korai szexualitás

A megelőzés hasznosabb, mint a kialakult probléma kezelése, így elkerülhetők a következmények is. A fiatalok a szexuális élményeiket egyre korábban szerzik meg, az első testi kapcsolatot átlagosan 14-15 évesen létesítik. A legnagyobb problémát a nem megfelelő védekezés okozza, emiatt csak hazánkban évente több mint 10 ezer terhességmegszakítást kell végrehajtani 18 éven aluli lányoknál.


14-15 éves korban nem csupán az a probléma, hogy nem rendelkeznek kellő mennyiségű ismerettel a témával kapcsolatban, de segítségért is már csak végszükség esetén fordulnak a lányok. A média és a kortársak befolyásoló szerepe miatt eltörpül a szülői figyelmeztetés. A nem megfelelő felvilágosítás pedig problémákat szül, amiket nem is annyira egyszerű megoldani. A szülők nem adnak megfelelő tájékoztatást, felvilágosítást a fiataloknak, így azok máshonnan tanulják meg a nemiséget, emiatt nem is gondolják végig tetteik következményeit. A neveltetés miatt a fiatalok legtöbbször el sem mondják, volt-e már szexuális kapcsolatuk, és azt sem, hogy kivel. Nem segítőként tekintenek a szülőre, eltitkolnak, amit csak lehet, és kibúvókat keresnek, ha a szülő nyíltan rákérdez a szexuális életükre. Másrészről a szülők nagy része tud ugyan erről a problémáról, de úgy véli, hogy az ő gyermeke, legyen lány vagy fiú, mindig kivétel.

Az eltiltás ilyen korban nem a megfelelő megoldás. Nem kell bemutatni hogy, hogy a tiltott gyümölcsnek mennyivel édesebb az íze. Azonban nem csupán a védekezési formákat kell ismerniük a fiataloknak. Arról is fel kell őket világosítani, hogy a nőgyógyász időben történő felkeresése rengeteg lelki sérüléstől mentheti meg őket. Mindezt nem az iskola, és nem a korcsoport felelőssége elmondani egy-egy kamasznak, hanem a szülőké. A tinik egyre később járnak haza, többet maradnak ki otthonról, és nem ritka, hogy az alkoholfogyasztás elővigyázatlanná teszik őket. Az alkohol emellett tökéletesen oldja a gátlásokat, ha túl sokat fogyasztanak, akkor pedig ítélőképességük is tovaszáll. Ennek eredményeként belemehetnek olyan aktusokban, melyeket később megbánnak, esetleg fel sem fogják tettük súlyosságát.


Egy védekezés nélküli együttlét után a nőgyógyászati vizsgálat és egy aktus utáni tabletta sokkal kevesebb problémát szül, mintha a halogatás és a stresszes várakozás után kiderülne, hogy a terhesség már bekövetkezett. Ilyenkor a fontos és felelősségteljes döntésekhez hirtelen kell felnőnie a fiatalnak. Mindez a későbbiekben pszichés problémákat szülhet, hisz egy-egy ilyen döntés hatással lehet az egész életre. Nem kell, hogy rosszul végződjön a műtét, elég csupán a lelki terheket cipelni hosszú éveken keresztül. A fiúk szerepe is igen fontos, hisz nekik is tudni kell, mit okozhatnak maguknak és a másik nem fiatal képviselőinek. Főleg, ha a baba megtartása mellett dönt a fiatalkorú anya, szerepük és felelősségük fel fog értékelődni. Rengeteg dologról kell lemondania ekkor mind a két félnek egy meggondolatlan tett következményeként.


A tinédzser úgy él, ahogy környezete befolyásolja. Ha a szülők kezdettől fogva mellette állnak, nem dugják fejüket a homokba, hanem tiltás helyett magyarázatokkal szolgálnak, akkor mindennek a veszélye csökkenni fog. Gondolni kell arra is, hogy a mai világban már korábban kezdik a fiatalok a szexuális életet, így időben el kell kezdeni a felvilágosítást is.

-TT-

Cimkék