Crohn - Colitis betegség

2008. 12. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Crohn betegség a tápcsatorna részeit érinti. Leggyakoribb a vastag- és vékonybél együttes megbetegedése. Gyulladás alakul ki, ami a bélfal összes rétegében fellelhető.

A Crohn betegség a fiatalok betegsége, de nem ritka gyermekkorban és 60 év felett sem. Kialakulása ismeretlen, lehet veleszületett, vagy az élet során szerzett, amikor a hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, például fertőzés. A krónikus gyulladás fenntartásában a bélbaktériumoknak döntően fontos szerepe van.

A beteg gyakran nem is veszi észre a kórt! A tünetek – a fogyás, a hasi fájdalom, a hasmenés és a visszatérő lázas állapot –, összekeverhetőek egy gyomorrontással, de a hirtelen fogyás, már aggodalomra adhat okot. A betegség tünetei összefüggenek azzal, hogy a tápcsatorna mely része érintett a betegségben.

A vékonybél bizonyos szakaszainak a betegsége fogyást és hasmenést, fontos tápanyagok felszívódási zavarát okozhatja, például nem szívódik fel a vas, a B12-vitamin, a fehérje, stb.

A vastagbél érintettsége esetén dominál a véres hasmenés. A fájdalmat a gyulladt bél rendellenes összehúzódása, görcse okozza. Ritkábban előfordul a nyelőcső vagy a gyomor gyulladása is. A lázat a bélfal mélyebb rétegeibe behatoló baktériumok okozzák. A vékonybelek gyulladása felszívódási zavart, tápanyaghiányt, fogyás, vérszegénység, fehérje-, só-, vitamin- és ásványanyag hiány, a gyermekek növekedésében és fejlődésében elmaradást okozhat.

A betegség folyamán jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódus általában tünetmentes, ám még ekkor is figyelni kell a táplálkozásra, mert könnyen megtörténhet a visszaesés. De néha elég egy testi vagy lelki túlterhelés, és akkor már tapasztalhatja a beteg a tüneteket. A betegséggel vesekőhajlam is társul, így a csokoládé és az édességek fogyasztását feltétlenül korlátozni kell! Ezt nehéz megmagyarázni egy gyereknek, így számukra sokkal nehezebb ennek a betegségnek az elviselése. De általában az ilyen betegségben szenvedő kicsik fegyelmezettebbek, mert megtanulnak rendszerben és szabályok szerint élni, hisz a betegségük és a táplálkozásuk speciális. Gyógyszert kell szedniük, ami odafigyelést igényel, nemcsak a szülő, hanem a gyerek részéről is.

Ám a felnőtteknek sincs könnyű dolguk. Nincsenek jóízű baráti vacsorák, hisz a betegnek rengeteg féle étel tiltott, mint a szénsavas italok, gyorséttermi ételek, cukrászati termékek, paradicsomos ételek, nehezen emészthető rostok, a narancs, a cékla, a meggy, cseresznye, káposztafélék, lencse, bab, kukorica. Az életvitelük is nehezebb ezáltal, hisz nincs menet közben bekapott falat, nem lehet túlterhelni a szervezetet, még a mozgást is óvatosan kell végezniük, ha súlyos a betegségük. Ezek a betegek rengeteg szabályt tartanak be, hatalmas lemondásokkal – azért hogy élhessenek.

A Colitis ulcerosa, szintén a tápcsatorna betegsége. A gyulladás a bélfal rétegei közül csupán a nyálkahártyát érinti, a mélyebb rétegeket nem. Hosszanti kiterjedésben a betegség mindig a végbél felől indul és különböző magasságig, összefüggően érinti a vastagbelet.

A gyulladáshoz fekély is társul, ezért a leggyakoribb tünet a véres hasmenés. Gyakori a hasi fájdalom, mely többnyire a has bal oldalán és a székeléssel kapcsolatban jelentkezik. Súlyos esetben láz, só- és vízvesztés, vérszegénység jellemzi a betegséget. A vérszegénységet általában a bélen keresztül történő vérvesztés okozza.

A betegeknek szigorú étrenden kell élniük, csakúgy, mint a Crohn betegségben szenvedőknek.

A Colitis ulcerosa nem csupán a bélrendszer betegsége. Gyulladásos jelenségek alakulhatnak ki elsősorban az ízületekben (derék, gerinc, térd, boka, könyök, csukló), de a szemben és a bőrön is. Fontos és nem könnyű ezeknek a bélen kívüli megnyilvánulásoknak a felismerése, ezért helyes, hogy ilyen panaszok esetén a bélbetegséget kezelő specialistához forduljon először a beteg, és nem a tünet alapján illetékes szakrendeléshez. Az alapbetegséggel való összefüggés felismerése és helyes kezelése szakértelmet igényel.

További információ: http://crohn-colitis.hu/ vagy http://mccbe.hu/

Kapcsolódó anyagok:

$$1340$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top