Ugató életmentők

2009. 07. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Emlékszel Lassie-re? Ha egy filmszereplő élete veszélyben forgott, az okos filmkutya ugatva szaladt el, hogy segítséget hozzon.

Azóta dr. Andrew Edney, egy angol állatorvos rájött: tényleg vannak kutyák, amelyek figyelmeztetnek, sőt segítséget hoznak, ha gazdáik életveszélyben vannak. Ez legtöbbször egy közelgő szívinfarktusnál történik meg. Egy érzékeny kutya kb. 45 perccel előre tudja, de legalábbis érzi és jelez, mi fog történni.

Dr. Edney szerint a kutya a szeretett embert, aki veszélyben van, orrával bökdösi, hogy arra késztesse, hogy lefeküdjön. Gyakran segítséget is hoz, mondja az állatorvos, aki több mint 200 ilyen eseményt írt le.

Különösen szívbetegeknek ajánlja – és más kutatók is -, de cukorbetegeknek és epilepsziásoknak is, hogy orvosi őrzőkutyát szerezzenek be maguknak. Különösen alkalmas erre a célra a skót juhász: okos, szelíd és érzékeny. Szelíd és érzékeny még a boxer, dalmatiner, husky, újfundlandi, golden retriever, és az afgán agár.

Ezzel szemben a dobermann, rottweiler, és a német juhász kevésbé alkalmasak ilyesfajta életmentő „akcióra”. Ők ugyan magas intelligenciájú állatok, de könnyen izgalomba jönnek és gyakran agresszívvá válnak ilyenkor. Ők csak akkor tudják ellátni ezt a „feladatot”, ha különleges kapcsolat alakult ki a kutya és gazdája között.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top