hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vegán is lehet sportosan élni! (x)

 

Dr. Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszónő a legjobb bizonyíték arra, hogy vegán is lehet sportosan élni.


Mióta vagy vegetáriánus és miért tértél át erre az étkezési szokásra?


25 éves koromban tértem át erre az étkezési szokásra, mivel észrevettem, hogy inkább zöldségféléket kíván a szervezetem, és jobban és könnyebbnek is éreztem magam, ha kihagytam a húsételeket a táplálkozásomból. Ez azóta is így van és így is teljes az életem.


 

Mit gondolsz a vegetáriánus táplálkozással ugyanúgy bevihető a szervezetbe minden tápanyag, amelyre szükségünk van?


Teljes mértékben, amennyiben odafigyelünk arra, hogy a tápanyagforrás megfelelő mértékű legyen szervezetünkre. Jómagam vagyok a legjobb példa arra, hogy egy sportoló is tud vegetáriánus lenni és így is bevihetőek a szükséges táplálékok a szervezetbe.


Hol vásárolsz élelmiszereket és figyelsz-e arra, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be egy-egy főzés alkalmával (pl.: előrecsomagolt élelmiszerek kerülése)?


Elsősorban piacon vásárolok, van már több árus, akinek a termékeit jól ismerem. Elsősorban házi jellegű termékeket vásárolok, valamint a Bio boltokat, vagy termékeket részesítem előnyben.


Mit jelent számodra a környezettudatos vásárlói magatartás?


Pl. megnézem a termékek csomagolását, valamint nem nejlon szatyorba teszem a megvásárolt terméket. Nem veszek felesleges dolgokat, előre felírom otthon, mire van szükségem.

Hogyan gyűjtöd, gyűjtitek a háztartásban vagy a ház körül keletkezett hulladékokat?


Szelektíven gyűjtjük a háztartási szemetet, valamint a családi házunk udvarán összegyűjtött leveleket, levágott füvet komposztáljuk.

Mit teszel a vízfelhasználás csökkentésére?


Igyekszem úgy mosni, hogy feleslegesen ne menjen a mosógép, természetesen minden elektronikai gépünk kevés vizet használ. Mosogatásnál, de még fogmosáskor is figyelek, hogy ne folyamatosan menjen a víz a csapból.

Milyen módon takarékoskodsz a különböző energiával?


A családomat, gyermekeimet folyamatosan tanítom, hogy feleslegesen ne menjen pl. a lámpa, vagy ne hagyjanak bekapcsolva energiát használó tárgyat.


A közlekedési lehetőségek megválasztásánál odafigyelsz-e a környezetvédelmi szempontokra?


Igen, sokat biciklizek, ahol lakom, ott biciklivel el tudok érni mindenhova biztonságosan. Az autóvezetés helyett sokszor választok tömegközlekedési eszközt.


Hogyan érezted magad a VegaSztár forgatásokon, milyen élményeket vittél  haza magaddal?


Nagyszerű emberekkel találkoztam, akik fontosnak tartják környezetük épségének megóvását. Segítettek új módszerek megismerésében, így pl. a komposztálásban, vagy az élelmiszerek felhasználásában.

VegaSztár»

VegaSztár a Facebookon»

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak