A női kopaszodás

2008. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Fodrászhoz járni mindenki szeret. A legtöbb nő legalább havonta jár frizurája tökéletesítése miatt a „csacsogó klubba”. Jó a légkör, imádjuk a fejmasszírt mosás előtt, kellemesen el tudunk társalogni koronaszakértőnkkel, és még kiválóbb érzés, mikor a hajunkkal bizgerálnak. Arról nem is beszélve, hogy szó szerint egy köpésre van a manikűr-pedikűr és a szépítő kozmetika. A nőknek tehát egy Kánaán a fodrászat. Mindez addig élvezet, amíg rá nem jövünk: kopaszodni kezdtünk!

A nők esetében háromféle kopaszodásról beszélünk: a Ludvig skálán kimutatott hajhullás, a diffúz és a foltos kopaszodás. Az első esetében egyenletesen ritkul a hajállomány a fejtető teljes területén, a diffúz hajhullás esetében hajas fejbőr teljes felületén, egyenletesen tapasztalható hajvesztés. A foltos kopaszodás pedig azt jelenti, amit neve is mutat: egy-egy folton, területen kezdünk kopaszodni.

Hajzuhatagunk ápolására igen nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen a hajhullásnak rengeteg oka van. Elsőként említenénk a gondatlanságot. Sokan a fejmosás utáni szárítatlanság következményeként egyedül a korpásodást ismerik. Igen, ez az egyik probléma, amit a vizes fejbőr okoz. A másik, sokkal nagyobb horderejű gond a hajhullás. Így mindig nagyon ügyeljünk arra – leginkább télen –, hogy egész hajzatunk száraz legyen. Inkább mossunk este, lefekvés előtt hajat, mint reggel.

A hajhullás sajnos örökölhető. A genetikai hajhullás esetében három tényező szabja meg ezen betegség kialakulását. Az egyik a már említett öröklődés, a másik a hormonok s az utolsó az életkor. Az öröklődést központba állítva ki kell jelentenünk, hogy mindkét szülői ágról továbbadható a hajhullás.

A genetikai azonban nem elegendő a kialakuláshoz, a második legfontosabb tényező a hormonok. A nők szervezete is termel androgén (férfi) hormonokat, igaz, jóval kisebb mennyiségben, mint a férfiak szervezete. Az androgének a nők esetében a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek. A kopaszodás kialakulásáért, a tesztoszteronból képződő Dihydrotesztoszteron (DHT) a felelős. Az életkor-tényező nem szorul nagyobb magyarázatra, hiszen ugyanúgy, mint szervezetünk bármely kis részecskéje, hajunk is egyre idősödik.

A női hajhullásban a változókor is igen nagy szerepet játszhat. A menopauza bekövetkeztekor ugyanis hormonháztartásunk felborul, így az addigi védekező rendszerünk is legyengül s megnő a tesztoszteron DHT-vá alakulásának esélye. Önmagában a DHT szint emelkedése még nem jár kopaszodással, ám ha párosul a genetikai hajlamossággal, akkor adódhat nagyobb problémánk, koronánk körül.

Terhesség alatt sok nő számol be hajkoronájának erősödéséről, azonban szülés után 2-3 hónappal a terhesség miatt megemelkedett hormonszint visszatér a régi kerékvágásba, így sokan tapasztalnak ilyenkor az átlagnál erősebb hajhullást.

A fogamzásgátló tabletták szedése alatt is megindulhat a hajszálcsökkenés, ez esetben genetikailag örökölt kopaszodásról van szó.

Kapcsolódó anyagok:

$$190$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top