Illene, hogy tudjunk ízlésesen teríteni, és tálalni!

2009. 10. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Először válasszunk egy tiszta, vasalt terítőt, mely színében harmonizál a tányérokkal, vagyis a mintáshoz jobban passzol az egyszínű abrosz, és fordítva. Minden tányér lehetőleg egyforma legyen, de ha ez nem megoldható – nagyobb társaság és a készletünk kevés darabszáma esetén –, akkor legalább minden vendég elé egységes teríték kerüljön.

A „hagyományos” teríték mély- és lapostányérból áll, melyet az asztal szélétől 2 centire helyezzünk el, míg az evőeszközök egymástól 1-2 centire kerüljenek, használatuk sorrendjének megfelelően. Jobb oldalra tegyük a leveseskanalat, az előételhez használandó kiskést, majd a nagykést, míg balra az előételhez való kisvillát, majd a nagyvillát. A kések éleinek mindig a tányér felé kell nézniük. Az ún. kis evőeszközöket – fagylaltkanál vagy desszertvilla – a tányér mögé (fölé) kell elhelyezni úgy, hogy azok kézre essenek. Ne felejtsük el a fűszertartókat, a kenyeret, melyet letakart kosárban, és felszeletelve kínáljunk.

A poharak kiválasztása előtt át kell gondolni, hogy milyen italokat szolgálunk majd fel vendégeinknek. Vizespoharat feltétlenül tegyünk az asztalra, de ha alkoholt is kínálunk, akkor szintén a fogyasztás sorrendjében tegyük őket ki.

Ünnepélyes alkalmakhoz az abrosz anyagából készült szalvéta illik, de fehér terítőhöz jól mutat a szép, színes papírszalvéta is, melyet vagy a villa mellé tegyünk, vagy a pohárba. Díszítésként használhatunk virágot, gyertyákat, vagy bármit, ami nem akadályozza a kényelmes étkezést.

A terítés, az ételek elkészítése, és a vendégek megérkezése után a tálalásra is fordítsunk nagy figyelmet. Lehetőleg ne tálaljuk fel az ételt ugyanabban az edényben, amelyben főztünk, kivéve római tálban, jénai edényben, vagy tepsiben sült ételeket. Minden tálalóedény alá tegyünk alátétet, így elkerülhetjük az abrosz összekoszolását. Ha körbehordjuk a tálakat, és így kínáljuk vendégeinket, akkor ezt a bal oldalukról tegyük, míg a használt edényeket jobb oldalról szedjük le. A kínáláskor be kell tartani a nem, kor, és tekintély szerinti sorrendet.

Még pár tipp a tökéletes tálaláshoz:

A levesbetétet, a főtt húst, és a zöldségeket tegyük külön tányérra. A halételt közvetlenül az előétel után tálaljuk. A sült szárnyasokat előre szeleteljük fel! Ha többféle húsétel kerül az asztalra, akkor előbb a könnyebben emészthetőt tálaljuk. Az étkezés végén a desszertek sorrendje: fagylalt vagy parfé, gyümölcsök, majd kávé vagy tea. A szeszesitalok esetében előbb a könnyebbeket kínáljuk, majd fokozatosan haladjunk az erősebbek felé. Étkezés előtt fogyasszunk aperitifet, a leves után sört, vagy fehérbort, halételekhez és fehér húsokhoz száraz vagy félszáraz fehérbort, marhahúshoz, és vadakhoz félszáraz, vagy száraz vörösbort, a desszertekhez édeskés italokat szokás kínálni.

Lehet elsőre mindez bonyolultan hangzik, de rá kell szánni egy kis időt, elővenni az étkészletet, megteríteni ebben a helyes sorrendben, és már meg is tanultunk ízlésesen teríteni, majd a finom vacsora tökéletes felszolgálása után begyűjthetjük a vendégeink elismerő bókjait is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top