Nőgyógyászati gondjaink 1. – Görcsoldó tippek mindenkinek

2008. 11. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kezdjük a tablettákkal. Elterjedt tévhit, hogy a többletkilók csökkentik a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát. Számos kutatás szerint az elhízott nőknél nagyobb a nem kívánt terhesség esélye tablettaszedés esetén. Azonban ne hagyjuk, hogy ez az ijesztgetés megfosszon bennünket e kényelmes védekezési módtól. A legújabb tanulmányok szerint ugyanis nincs kapcsolat a túlsúly – 30 feletti BMI – és az orális fogamzásgátlás esetleges kudarca között.

A szerzők ugyan figyelmeztették a közvéleményt, hogy további kutatásokra van szükség a biztos megállapításhoz, a hír azonban bátorítást adhat sok molett nőnek. Elsősorban azoknak, akik azért álltak le a tablettaszedéssel, mert attól féltek, hogy rájuk nem lesz hatással – ezért más, valóban kockázatosabb fogamzásgátló módszerre tértek át, például a pesszáriumra. Arra sem árt odafigyelni, hogy a NONOXYNOL-9 spermaölő síkosítóval és óvszerrel együtt sem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől! Sok nő szenved attól, hogy vaginája szex után ég – ettől azonban nem kell megijedni! Ahogy a férfi pénisze – főleg ha óvszert használ – folyamatosan a vagina falának ütközik, a dörzsöléstől csökkenni kezd a nő természetes síkossága, ezért úgy érzi, mintha fel lenne horzsolva ez a testtája. Ez különösen jellemző a véget nem érő, vagy nagyon heves szexuális aktusok esetén.

Elkeseredésre azonban nincs ok. Ha aktus közben jelentkezik az érzés, hagyjuk egy kicsit abba, a megviselt részt pedig kenjünk be vizes alapú síkosítóval – így egykettőre elmúlik az égő érzés! Az is előfordulhat, hogy a nő érzékeny a latexre, ezért irritálja az óvszer a vaginafalat. Ebben az esetben válasszunk inkább poliuretán alapú óvszert, amivel csökkenthetjük a rossz a rossz érzéseket. És végezetül néhány görcsoldó tipp, hogy a havi kín gyorsabban múljon: Amikor megérezzük a rossz közérzet közeledtét, vegyünk be egy szem recept nélkül kapható menstruációs fájdalomcsillapítót. Ezt előző nap is megtehetjük, hogy eleve kivédjük a várható kellemetlenségeket. Ezek a szerek azért hasznosak, mert csökkentik a görcsöket okozó prosztaglandin hormon termelődését. Eddzünk izzadásig! A pulzusszámot emelő gyakorlatok – mondjuk húsz perc kocogás vagy tempós gyaloglás – meggyorsítják a vér áramlását, aminek hatására egy endorfin nevű természetes fájdalomblokkoló kerül a véráramba.

Vegyünk egy forró fürdőt! A hő ellazítja a test teljes izomzatát – így a méhizmokat is, amelyek ezért kevésbé fognak feszülni. Ugyanilyen hatást érhetünk el egy melegítőpárnával vagy egy forró zuhanynak is. Legközelebb a fogamzás titkairól olvashattok.

Kapcsolódó anyagok:

$$1844$$

$$1879$$

$$1965$$

$$2127$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top