Testünk figyelmeztető jelei

2009. 10. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szervezetünk intő jeleit fel kell ismernünk és figyelembe kell vennünk! Ez csak úgy működhet, ha megtanuljuk azt, amit elődeink tudtak: nevezetesen a saját testünk belsőjébe való figyelés művészetét. A világszerte ismert Egyesült Államokbeli Mayo Klinikán elkészítettek egy listát a legfontosabb jelekről, melyek komoly betegségekre figyelmeztetnek, hogy azok is, akik kevésbé szenzibilisek jobban odafigyeljenek saját magukra.

Sokunkkal megtörténik: alapjában véve csak valami csekélységet eszünk, mégis egy szerény étkezés után hirtelen telítettnek érezzük magunkat, felfújódunk, ezzel egy időben nyelési nehézség és étvágytalanság lép fel. Fennáll a gyanú, ha a tünetek hosszabb ideig megmaradnak, hogy egy kezdődő gyomor-, ill. bélbetegség tüneteit észleltük. Ez lehet gyomorrák, a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, vagy a hasnyálmirigy megbetegedése.

Férfiak és nők is tapasztalhatják idősebb korban, hogy kezük ízületei megduzzadnak, kivörösödnek és forrónak érzik őket. Ez lehet vírusfertőzés, vagy egy kezdődő köszvény jele is. Addig is, amíg eljutunk az orvoshoz, hideg borogatás segíthet.

Egy hirtelen fogyás is nagyon gyanús, ha táplálkozásunkban nem történt változás. Egy megmagyarázhatatlan 5%-os súlyveszteség egy hónapon belül, vagy több mint 10% az utolsó tizenkét hónapban sokféle betegség jele lehet. Ilyen esetekben keressük fel gyorsan orvosunkat! Ez lehet a pajzsmirigy túlzott működése, májbetegség, de daganat is. Egy biztos: anyagcserénk súlyos zavara áll fenn.

Lépcsőn mászunk magasra, futunk a metróállomásra, hogy elérjük a szerelvényt, esetleg két súlyos bevásárlótáskát cipelünk haza. Mindhárom esetben előfordulhat, hogy kifogyunk a szuszból. Mit jelenthet, ha ez egyre gyakrabban fordul elő? Lehet asztma, szívbetegség, pánikroham. Hirtelen fellépő légszomj jelezhet tüdőembóliát is.

Ha valakinek éveken át semmi problémája nem volt a látásával, és ezek után ismételten éles villanásokat lát a szeme előtt, forduljon rögtön szakorvoshoz. Könnyen lehet, hogy a szem recehártyája sérült meg. Ha váratlanul erősen gyengül a látásunk, aztán ez elmúlik, ehhez beszédproblémák társulnak, esetleg kezünket-lábunkat csak lassan tudjuk mozgatni, ez egy szélütés előjele lehet. A beteget azonnal szakklinikára kell szállítani.

További tipikus, első jele lehet egy bekövetkező szélütésnek, ha az érintett különböző tárgyakat, melyeket kézbe vesz (öngyújtó, pohár, kanál, stb.) kiejt a kezéből. Ez azt jelzi, hogy a kéznek nincs ereje, mert a testben egy katasztrófa veszi kezdetét.

Igen kellemetlen, ha valakit visszatérő heves fejfájások kínoznak. Ha kiderül, hogy nem a szokásos krónikus fejfájásról van szó, gerincproblémák állhatnak a dolog mögött. Legtöbbször a nyakcsigolyáknál jelez bajt. Sokszor kísérik szédülés és beszédzavar. Azonnali kivizsgálásra van szüksége!

Valakinek magasra felszalad a láza. Semmi különöset nem jelent, ha elmúlik. Ha egy hétnél tovább tart, meg kell vizsgálni a kiváltó okot. Ez lehet vírusfertőzés, gyulladás, esetleg daganat.

Ha egy iskolás gyermek ismételten gyomorfájásra panaszkodik, de a háziorvos semmit nem talál, vigyük a gyermeket iskolai pszichológushoz. Sok esetben lelki probléma áll fenn az iskolai túlterhelés miatt. Belső konfliktusok sok esetben okoznak gyermekeknél hasfájást.

Sokszor nevezik a magas vérnyomást csendes gyilkosnak, mert nem jár fájdalommal, és ezért évekig, néha évtizedekig nem fedezik fel. Az érintettek fele csak akkor megy el orvoshoz, amikor a magas vérnyomás már szervi károsodásokat okozott. A legelső jelek: fülzúgás, elalvási nehézségek, az illető nem tudja nyugodtan átaludni az éjszakát, fejfájás, belső nyugtalanság, ingerültség, szédülés, fekete pontok a szem előtt, légzési problémák fizikai megterhelés után.

Elsősorban nőknél fellépő intő jelek: az érintett végigmegy a lakásában, beveri a könyökét az asztal szélébe, és az eltörik. Legfőbb ideje megméretni a csontsűrűséget, mert nagyon valószínű, hogy csontritkulással állunk szemben. Minél hamarabb megy orvoshoz a beteg, annál könnyebb segíteni a bajon.

Ha tehát életedben ilyen fajta tünetek lépnek fel, ne habozz, hanem keresd fel orvosodat, amilyen gyorsan csak tudod.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top