A Hegylakó földjén…

2010. 09. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Játszunk egy kicsit? Ha azt mondom "skót", mi jut róla eszedbe? Valószínűleg a listádban sokkal előbb fog szerepelni a whisky, a garasoskodó viccek, a kockás szoknya és a duda, mint mondjuk maga a táj szépsége, a várak, kastélyok. A legtöbben csak legyintenek: „minek mennék én oda, ahol semmi sincs!” Láss csodát, mi bebizonyítjuk az ellenkezőjét, és Skócia varázslatos vidékeire csábítva az olvasókat játékos listánk élére a turizmust állítjuk!

 

Ha az utazási célpontokról esik szó, a legtöbb embernél alapkövetelmény, hogy forrón süssön a nap és a hűs koktélozás mellett a csendet csak a tenger morajlása törje meg. A kép idilli, viszont egyre népszerűbbek azok az országok is, ahol a lágy szellő és a hidegebb fuvallatok ellenére is csodálatos dolgokban lehet részünk. Skócia pont ilyen.

A zölden pompázó völgyek, büszkén magasodó ősi várkastélyok, a havas hegycsúcsok látványával nem lehet betelni. Kristályvizű patakok szelik át a vidéket és romantikus hangulatot varázsolva babonázzák meg a fáradt vándorok tekintetét. Vonzerejét nem csak a párját ritkító tájnak, de ősi hagyományainak is köszönheti. A skót főváros, Edinburgh középkori óvárosa különleges hangulattal köszönti az idelátogatókat. Az utcákon vagy a királyi várban sétálva mintha egy időutazáson venne részt az ember. A Da Vinci-kód-ból ismert Rosslyn-kápolnában az érzés csak tovább fokozódik: az itt található kőfaragmányok a XV. századba repítenek. St. Andrews és Perth városa is csalogatja a skót vidék kedvelőit. Előbbi helyszínben a középkori Skócia vallási központját és egyetemi városát tisztelhetjük, míg utóbbiban az egykori fővárost, mely nem mellesleg a skót királyok koronázó helyének, a Scone Palotának is otthont ad. Ha a páratlan fekvésű viktoriánus üdülőváros falai közé is bepillantást szeretne nyerni az ideutazó, akkor Pitlochry tökéletes választás! Egy esti séta alatt teljesen ráhangolódhatunk a skót felföld varázsára. Akinek még mindig nem elég a romantikából, a Blair Kastély kertjei között garantáltan fokozhatja ebbéli igényét! A lakberendezés iránt érdeklődők sem maradhatnak élvezetek nélkül, hiszen a kastély szobáiban elámulhatunk a bútorok szépségén.

A kalandosabb személyeknek irány a szörnyvadászat! Loch Ness partját végigjárva kutathattok a furcsa, mesébe illő lény után, és ha már itt jártok, akkor a 12. századi Urquhart Kastélyt se hagyjátok ki! Ez a legjobb figyelőhely, ahonnan Nessie lencsevégre kapható!

Skócia legnyüzsgőbb városa a kultúra szerelmeseinek kínál kikapcsolódást. A Clyde-folyó partján fekvő Glasgow a skót nemzeti opera és a balett otthona. A városban járva érdemes megtekinteni a katedrálist is, ahol még ma is őrzik St. Mungo sírját. A kirándulások után a sajgó lábakat és élményektől zsongó fejeket egy kiváló minőségű, híres skót whisky társaságában, skót duda hangjai mellett újra átbeszélhetik a felfedezők. Hogy is lenne ennél jobb alkalom arra, hogy mélyen az emlékeinkbe vésődjenek a kalandok és a skót vidék romantikája. A vadregényes táj, a csodálatos lankák, hegyek és völgyek között barangolva talán még arról is megfeledkezünk, hogy kicsit hűvösebb az idő, kicsit felhősebb az ég, és eggyéolvadva a szépségekkel egy csodálatos utazás részesei lehetünk, harmóniát lelhetünk.

A megszámlálhatatlanul sok kastély és nevezetesség felsorolása szinte lehetetlen, de egy biztos: hatalmas élményt nyújt, ami sokakban felülírja a mediterrán tengerpart álmát.

   



Szerző

donna.hu



Scroll to Top