Működjünk olajozottan!

2011. 06. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hidegen sajtolt olajok kifejezetten hasznosak szervezetünk egészsége szempontjából, azonban a számtalan variáció közül nehéz eldönteni melyiket mire és milyen formában használjuk. Mini olajlexikonunk segítségével egy kicsit rásegítünk az olajozott működésre!

A hidegen sajtolt olajokban található telítetlen zsírsavak és vitaminok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és könnyebben leküzdjük betegségeinket, mindemellett pedig sokkal ízletesebbé varázsolhatjuk ételeinket is. A boltok polcain számtalan olajkészítményt találhatunk, azonban sokszor állunk tanácstalanul a szebbnél szebb üvegcsék mellett: vajon melyiket mire és mikor? Ebben szeretnénk most egy kicsit segíteni, így összegyűjtöttük a legnépszerűbb hidegen sajtolt olajokat és a hozzájuk tartozó legfontosabb tudnivalókat!

Napraforgóolaj

A finomított napraforgóolaj szinte minden konyhában megtalálható, azonban hidegen sajtolt változatát kevesen használják. Az utóbbi előállításánál a napraforgómagokat nem hántolják le sajtolás előtt, így a héja alatt található vitaminok is bekerülnek az olajba. Magas vitamintartalmát sokan megemlítik, állítólag egy kávéskanálnyi fogyasztása a napi C-vitamin szükséglet felét biztosítja.

A hidegen sajtolt olajnak erős napraforgó illata és íze van, ami sokakat zavar a konyhai felhasználás során, azonban enyhe melegítés hatására ez mérséklődik.

Szójaolaj

Az esszenciális zsírsavak csoportjába tartozó linolsav igen magas arányban található a szójaolajban, így rendszeres fogyasztása a koleszterinértéket pozitívan befolyásolja. Lecitin tartalmánál fogva fiatalító hatással rendelkezik, szépíti a bőrt. Az olajban felfedezhető még a fito-ösztrogén is, mely az emésztés során, a bélbaktériumok átalakításának hatására a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében játszik fontos szerepet.

Az olajnak erős, karakteres aromája van és bár sütés, főzés hatására jótékony ereje csökken, mégis sokan alkalmazzák a különféle konyhai eljárások során, jellegzetes aromáját hamar átadja az ételeknek. Grillezéskor a sovány húsokat és halakat gyakran szójaolajjal kenik be, ugyanis védőréteget képez rajtuk és megakadályozza a hús gyors kiszáradását.

Szezámolaj

A szezámolaj fogyasztása elsősorban a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő embereknek ajánlott, továbbá azoknak, akik szívinfarktuson, szélütésen estek át. Lecitintartalma magas, ez jót tesz az idegeknek, javítja az emlékezőtehetséget. Mindenképpen említést érdemel a vastartalma is, mely a vérképzést segíti. Az olajban mangán és természetes antioxidánsok, sesamol és sesamolin is található, utóbbiak megakadályozzák az avasodást és gátolják a gyulladást okozó alkotóelemek szervezetbe épülését.

A szezámolaj kiváló kiegészítője az egzotikus ételeknek, aromás íze közkedvelt. Sütéshez, főzéshez is használható, de leginkább utólag adják a levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz, így őrizve meg minden hasznos összetevőjét.

Búzacsíraolaj

Igen magas az E-vitamin tartalma, ami javítja a véráramlást, a szervek, izmok és szövetek anyagcseréjét, ezért gyakran „diétaolajnak” is nevezik.  A szervezetnek nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz, már egy evőkanálnyi fedezi a napi E-vitamin szükségletet.

A kellemes illatú, narancssárga színű olaj elsősorban a hidegkonyhai termékek előállításánál alkalmazható, a salátáknak, szószoknak jellegzetes aromát ad. Frissességét bontatlan csomagolásban nyolc hónapig őrzi meg, felbontás után érdemes hűtőszekrényben tárolni és két hónap alatt elfogyasztani.

Tökmagolaj

A tökmagolaj fitoszterin tartalmánál fogva férfiaknál a prosztata problémák, hölgyeknél pedig a gyakran előforduló hólyagbetegségek leküzdésében segít, az ezekre alkalmazott gyógyszerek egyik hatóanyaga.

Intenzív diós-fűszeres íze leginkább friss salátákkal harmonizál, de sütéshez, pároláshoz is gyakran használják, mert aromája tartós sütést követően is megmarad. Pikáns leveseket, de akár desszerteket is ízesíthetünk vele.

Dióolaj

A búzacsíraolajhoz hasonlóan rendkívül magas az E-vitamin tartalma, ennélfogva gyógyhatása is hasonló társáéhoz, csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést és a trombózis esélyét. Gombaölő hatása közismert, de pikkelysömör ellen is sokan alkalmazzák.

A dióolaj íze könnyed, aromás, kissé fanyar, közkedvelt sütemények, krémes desszertek ízesítőjeként. Különleges ízt varázsol a salátáknak, különösen ha kevésbé savanyú ecetfajtákkal, gyümölcsecettel együtt alkalmazzák. A dióolaj leginkább a galambbegy salátával és a céklával harmonizál. Sütésre nem alkalmas, ha sülteknek szeretnénk dióízt kölcsönözni, a már elkészült ételt locsoljuk meg dióolajjal.  Linolsav tartalma miatt könnyen avasodik, érdemes minél előbb felhasználni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top