Sokan ódzkodnak, hogy a zellert akár salátaként, akár köretként fogyasszák, pedig jó volna legalább hetente kétszer az étkezésbe illeszteni. A zeller zöldje nyáron kedvelt leveszöldség, szószok kiváló ízesítője. Angol változata nálunk is kapható, rokfortos „mártogatóval” mennyei eledel. Ősszel és télen a jól ismert gumóját használjuk, levesekbe.
A zeller, mint gyógynövény: felhasználásával egészségügyi zavarok egész sorát lehet sikeresen legyőzni, illetve fellépésüket megakadályozni. Azonban nemcsak ízesítőről vagy köretről van szó, hanem egy nagyon hatásos gyógynövényről is, mert a zeller hatóanyagai nem mindennapi szerveinkre is hatással vannak. E csúnyácska növény híres arról, hogy pozitív hatása van a potenciára és a libidóra. Ez nem csak hiedelem, mert a zellergumó sok mindent tartalmaz, ami a szervezet vitalitását fokozza. A gumó kalciumtartalma magas, a levelek viszont 11-szer több kalciumot tartalmaznak, mint a gumó. Ezáltal fontos szerepet játszik a csontozat erősítésében és megtartásában, valamint jó a fogaknak és a hajnak. A zellerlevél nagy mennyiségben tartalmaz keserű anyagokat és inzulinhoz hasonló hormonanyagokat, melyek az egész emésztőrendszert serkentik. Szintén pozitív hatást gyakorol a mellékvesére, az idegrendszerre, az agyra valamint az egész anyagcserére. Nem véletlenül számít Németországban a zellersaláta ideális köretnek egy zsíros libapecsenyéhez. Különösen értékesek a zeller-terpenek, amelyek a szájban, a torokban, és a bélben baktérium-, vírus-, és gombaellenes hatást fejtenek ki. Vízhajtó hatása miatt jól használható fogyókúrákhoz, már csak azért is, mert kalóriaszegény. Mivel tartalmazza az összes B-vitamin fajtát, energiát ad a szervezetnek, és erősíti az idegeket. A mostani erősen stresszes időkben mindezért fontos az egészség megőrzéséhez. A zeller semlegesíti a túl sok gyomorsavat, így megakadályozza a gyomorégést zsíros ételek fogyasztása után. A zellerlevél csökkenti a reumás fájdalmakat.A levelek kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat. Mivel jól emészthető, akár nagyobb mennyiséget is nyugodtan lehet fogyasztani belőle. A zeller levelek új erőt és energiát adnak. Megszépíti a bőrt, és a hajat selymesíti és dúsítja. Gyomorpanaszok kúrálásához készíts zeller-teát: friss, zöld zellerleveleket moss tisztára, és vágd apróra. Főzz meg egy maréknyit egy liter vízben, hagyd állni fedő alatt 5 percig, szűrd le, és fogyaszd édesítés nélkül az étkezés után. A zellernek vízhajtó hatása van. Megakadályozza ödémák képződését, főleg a lábakon. Minden pozitív hatása ellenére, ha esetleg vesebetegségben szenvednél, vagy áldott állapotban vagy, ne alkalmazd! Beszélj előbb az orvosoddal.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó anyagok:
$$1422$$
$$1290$$
$$1250$$
$$1205$$
$$1233$$
$$1189$$
$$1263$$
$$2273$$