Te is csak távolról csodálod a tűsarkakat?

2011. 02. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha lenne olyan poszt, hogy a magassarkú nagykövete, azt minden bizonnyal Victoria Beckham nyerné el. A Spice Girlből divattervezővé és egyben divatikonná avanzsált sztár lábán még nem láttunk lapossarkút. Sőt, 2007 júniusában is magasított sarkakon tipegett le a baseballpályára, hogy elvégezze a kezdődobást a Los Angeles Dodgers és a New York Mets meccsén.

Azonban nem mindenki Beckhamné, sokak számára már az is rémálomnak tűnik, hogy akár egy sétálóutcán végig kell lejteni magasabb sarkakon, nemhogy a lábfej hátsó részét 10-12 centire emelő cipőcsodákban. Először is azért, mert nem könnyű feladat megtartani az egyensúlyt, másodszor pedig azért, mert fájdalmas élmény lehet a lábakat egyébként optikailag nyújtó, formásabbnak mutató magas sarkakon lépdelni.

Tény és való, Beckhamné cipőhordási szokásai erősen ellenjavalltak, nagymértékben deformálódik tőlük a lábfej, bütykök alakulhatnak ki a következtükben, káros hatással vannak a térdízületekre, a gerincre, nyakmerevséget és fejfájást okozhatnak, hogy csak néhányat említsünk a lehetséges problémákból.

Ugyanakkor a magassarkú nőies, csábító, szexi viselet. Izgalmasabbnak, kívánatosabbnak mutatja a lábakat, viselőjének gyakran egész testtartása megváltozik, tűsarkakon ösztönösen jobban kihúzzuk magunkat. Az persze már más kérdés, hogy járni is tudunk-e egy-egy ilyen lábbeliben, hiszen szomorú, de igaz: elég gyakran látni hölgyeket, akik bár észvesztően dögös magas sarkú cipőt, szandált, csizmát viselnek, úgy csámpáznak bennük, mint egy kiskacsa.

Milyen cipőt válasszak?

Mint minden lábbeli esetében, a magas sarkúaknál is a minőséget tartsuk szem előtt. A topán ne szorítsa a lábat, de ne is csónakázzunk benne. A rossz méretű cipőben ingatagon fogunk közlekedni, ami nemkívánt balesetek forrása lehet, és a lábunk is hamarabb és jobban meg fog fájdulni. Az üzletben nyugodtan sétáljunk 5-10 percet, ha már ekkor is kényelmetlen a cipő, az biztos jele, hogy nem kell megvegyük.

Biztonságérzetünket fokozza, ha masszívabb és alacsonyabb sarkú cipőt választunk, lehetőleg olyat, ami hátul nem nyitott és valamilyen formában fogja a bokát is. A cipőtalp legyen hajlékony és ne csússzon. Kerüljük a csupa pánt csodatopánokat, a vízhólyagok egyik legjobb forrásai.

Hogyan törjem be?

Bármilyen cipőt is veszünk, az ritkán esik szerelembe a lábunkkal első viseléskor. A magassarkú is törheti, vízhólyagokat varázsolhat a lábunkra, és ha nem vagyunk hozzászokva, iszonyatos fájdalmaink lehetnek. Ezért eleinte csak rövid utakra használjuk. Ha abszolút bizonytalanok vagyunk benne, otthon viseljük az első időkben. Ne a TV előtt ülve, hanem olyan helyzetekben, amikor hajolni kell, leülünk, felállunk, és a lépcsőn is gyakoroljunk. Mindig nyújtsuk egy kicsit az időt, míg úgy nem érezzük, hogy most már az utcán is elboldogulunk egy rövidebb séta erejéig.

Figyeljük azt is, hogyan járunk a cipőben. Felejtsük el az öles lépteket, inkább apróbbakat lépjünk, és lábainkat próbáljuk egymás elé helyezni, előre mutató lábfejekkel. Először a sarok érje a talajt, utána a lábfej többi része.

További tippek

- Mérlegeljük, hova megyünk Ha tudjuk, hogy a terep, ahol járni fogunk kihívásokkal teli, például töredezett a járda, nincs beton, kavicsos, akkor inkább mondjunk le róla.

- A hegyes orrú cipők nagyon impresszívek, ám nem egyszerű bennük a közlekedés, hiszen könnyebben belerúghatunk a terep tárgyaiba, könnyebben megbotolhatunk egy utunkban heverő kábelben. Emellett össze is nyomják a lábfejet, lábujjakat és ez bizony plusz fájdalomforrás.

- Mindig legyen nálunk sebtapasz arra az esetre, ha a cipő törni kezdené a lábat.

- A fájós lábaknak jól esik a lábfürdő, ha átmasszírozzuk azokat, valamint átmozgatjuk a lábujjakat, végzünk egy-két bokakörzést.

- Ne cipekedjünk magassarkúban. Egyrészt a gerinc és az ízületek számára is sokkal megerőltetőbb, mint a lapossarkú, másrészt a balesetveszély is fokozottabb.

- Végül, de nem utolsó sorban, mértékkel viseljük a magas sarkakat. Hetente 2-3 alkalom bőven elég, vagy ha például a munkánk miatt esik ilyen topánokra a választásunk, akkor a nap többi részében mér kíméljük a lábakat kényelmesebb viselettel.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top