Életképek az űrsiklókról

2011. 07. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nyugdíjba vonult az utolsó űrsikló is, az Atlantis, és ezzel lezárult az űrkutatás egyik nagy korszaka. Az amerikai űrprogram során hat ilyen gépet építettek, ezek közül öt járt az űrben: a Columbia, a Challenger, a Discovery, az Endeavour és az Atlantis. A NASA képgalériája a sok viszontagságot megélt siklók történetét eleveníti fel:

A Columbia 1981. április 12-én szállt fel először. Két kilövés után a NASA rájött, hogy majdnem 300 kilót spórolhatnak pusztán azzal, hogy nem festik le az üzemanyagtankot, ezért ezt a későbbiekben lespórolták az űrsiklókról. A Columbia számos sikeres küldetést teljesített, de 2003. február elsején visszatérés közben felrobbant. A legénység hét tagja életét vesztette: Rick D. Husband, William C. McCool, Michael P. Anderson, David M. Brown, Kalpana Chawla, Laurel Clark és Ilan Ramon.

 Columbia: az első felszállás...      ...és az utolsó földetérés. (Fotó: Christine S. Diamond, Lufkin Daily News)

A Challenger a második űrsikló: 9 küldetésen volt túl, mielőtt az utolsó felszállás alkalmával végzetes hiba történt, és felrobbant a levegőben. Hét űrhajós vesztette életét: Greg Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Michael Smith, és Dick Scobee.

 A Challenger katasztrófája

Az űrsiklóprogram első női asztronautája Sally Ride volt, aki a Challenger fedélzetén juthatott ki az űrbe 1983 nyarán. Ezen a képen Ride éppen a műszereket ellenőrzi, már a súlytalanság állapotában:

Az Endeavour utolsó repülése 2011 májusában történt: miután sikeresen végrehajtotta feladatát, visszatért a Földre és nyugdíjba vonult.

Az űrsiklók feladata volt a Hubble űrteleszkóp ellátmányának szállítása és esetenként a karbantartás is. Ezen a fotón két űrhajós, John M. Grunsfeld és Richard M. Linneham ácsorog egymás mellett a teleszkóp javítása közben, még 2002-ben.

Bár az űrsétát mindig komolyan kel lvenni a veszélyek miatt, azért az asztronautáknak is kell egy kis humor és kikapcsolódás. Ezt a képet Joseph P. Allen IV. készítette Dale Gardnerről, amint mókás kedvükben el akarják adni a tönkrement kommunikációs szatelitet, amit nekik kellett volna megjavítaniuk:



Szerző

donna.hu



Scroll to Top