Átkozott fekete macska?!?

2011. 07. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Általában az a hír járja, hogy ha fekete macska megy át előttünk az úton, ráadásul az jobbról balra halad, akkor jó lesz vigyáznunk! A balszerencsét hozó jószághoz azonban nem csak ilyen negatív babonák kapcsolódnak, lássunk most ezek közül párat!

Az ősi babonák között a fekete macskával kapcsolatosak viszonylag újnak mondhatók. Bár a macskákat már i.e. 3000 körül háziasították Egyiptomban, a tőlük –konkrétabban a fekete macskától- való félelem csak a középkorban ütötte fel a fejét Európában, elsőként Angliában. A legelterjedtebb babona a fekete macskával kapcsolatban az, hogy ha keresztezi az utunkat, akkor az a balszerencse előjele, melyre az alábbi lehetőségeket kínálják fel a „hívők”,  és tetszés szerint választhatunk közülük:

ne menjünk tovább azon az úton tegyünk három lépést hátrafelé, és csak utána menjünk tovább köpjünk magunk elé háromszor lépjünk tízet visszafelé, és majd csak ezt követően folytassuk utunkat.

Meglepő viszont az, hogy néhány babona szerint a macskák nem balszerencsét hoznak.Nézzünk ezekből néhányat:

egy idegen fekete macska a verandán annak a jele, hogy hamarosan pénz és jólét áll a házhoz - skót babona a macska tüsszentése szerencsét hozó előjel mindazok számára, akik hallják - olasz babona szerencsétlenség fog történni azzal, aki fehér macskát pillant meg éjszaka, sötétben - amerikai babona fehér macskával álmodni a szerencse előjele - amerikai babona Hollandiában a macskákat nem engedik be olyan szobába, ahol családi magánbeszélgetések zajlanak a dánok úgy hiszik, hogy a macskák pletykákat terjesztenek a városban Egyiptomban régen úgy tartották, hogy az életet adó nap sugarait éjszaka a macska szemében őrzik ha elpusztítunk egy macskát, az 17 évnyi szerencsétlenséget hoz - ír babona.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top