A csokinak nem lehet ellenállni

2010. 04. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem igazán hisszük el valakinek, ha azt  mondja, képtelen pl. pizza vagy csokoládé nélkül élni, azt gondoljuk túloznak, de sajnos nem. Egy orvosokból álló csoport kísérletet  végzett egészséges, de éhes embereken. Az agyukat vizsgálták, és azt állapították meg, hogy ha az éhes emberekkel a kedvenc ételüket láttatták, és szagoltatták, akkor az agyuk ugyanúgy reagált erre, mint a kokainfüggőké a drogokra.

Sokan csak szeretik az édességet önmagáért, vannak akik naponta fogyasztanak belőle, és szívesebben választják az édes ételeket.. Vannak olyan emberek is, akik kevésbé boldogok, és gyakrabban folyamodnak az édességhez, elsősorban a csokoládéhoz, és sajnos vannak olyan emberek is, akik függenek tőle, naponta többször is fogyasztanak csokoládét, és ha nem jutnak hozzá, akkor megvonási tüneteket produkálnak. A csokoládétól való függőséget a cannabinoid okozza, mely olyan hatással van a fogyasztóira, mint a marihuana. Egy gramm csokoládéban annyi alkaloida található, majdnem tíz mikrogrammnyi, ami elegendő a függőség kialakulásához.

A kakaó és a csokoládé jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz, valamint teobromint, és ezek is felelősek a csokoládétól való függőség kialakulásáért. Bár oldják a depressziót és javítják a hangulatot, mégis ha a szervezetbe kerülnek komoly stresszhatást fejtenek ki ezek az idegrendszeri úton ható anyagok, melyek elhagyása komoly elvonási tüneteket okoz. Ám ezek az elindított biokémiai folyamatok nagyon megerőltetik a szívet, a gyomrot és a májat.

Sajnos a legfinomabb csokoládé sem használ a bőrünknek. Nagyon nagy a zsírtartalma, és ez a szervezetünk zsírraktárába kerül. A csokoládénak kétszer annyi az energiatartalma, mint ugyanolyan mennyiségű szénhidráté, vagy fehérjéé. Akár egy szelet csokoládé is csúnya pattanásokat eredményezhet. Lehetőleg kerüljük a nassolást a főétkezések között.  Az ilyenkor elfogyasztott csokoládé megzavarhatja a hasnyálmirigy, a bélrendszer és a gyomor egészséges működését. Főleg kisgyermekeknek ne adjunk délelőtt csokoládét, mert ezzel táptalajt adunk az intoleráns magatartásnak, és a koncentráció csökkenésének. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy az általunk annyira szeretett csokoládénak majdnem fele finomított cukor. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor ezáltal gyengítjük immunrendszerünket, hajlamosabbá válunk a gombás megbetegedésekre, és komolyan terheljük inzulintermelő rendszerünket. Ne ígérjünk a kisgyermeknek édességet ebéd utánra, mert így kezdődik a függőség. Az a kisgyermek, aki sok édességet eszik, kevesebbet fogyaszt el az értékesebb táplálékokból, nem fogja szeretni a sós ízű ételeket, és emiatt kis szervezete nem jut hozzá a szükséges testépítő anyagokhoz. A csokoládé lágy és krémes, olvad, mint az első csók, ezért vezeti a népszerűségi listát. Ismerjük el, a csokoládéfogyasztással fokozzuk szexuális vágyunkat és a teljesítőképességünket is. A szex viszont segít ledolgozni  a csokoládéfogyasztás miatt felszedett kilóinkat. Egy kínai orvos havonta maximum három tábla csoki fogyasztását javasolja. Aki teheti még, igyekezzen napi csokoládéfogyasztását átlag napi fél gramm alá tornázni.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top