A pasik jobban egyetértenek...

2010. 07. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A férfiak között sokkal nagyobb az egyetértés a tekintetben, mi a vonzó a másik nem tagjaiban, mint a nők között, akik definíciója arról, hogy ki is a vonzó pasi, kevésbé jobban definiálható - erre az eredményre jutott egy, az USA-ban lefolytatott tanulmány.

"A férfiak jobban egyetértenek abban, kit találnak vonzónak és kit kevésbé, míg a nők ebben kevésbé tudnak konszenzusra jutni." - mondta a tanulmányt vezető Dustin Wood, az észak-karolinai Wake Forest egyetem pszichológia tanszékének tanársegéde. A kutatást végző csapat több mint 4000 résztvevő válaszait elemezte ki - a résztvevők 18 és 70 év közöttiek voltak. A 4250 fős csoportból 1300 volt heteroszexuális férfi és 2700 a nő, valamint 125-en voltak a meleg férfiak és ugyanilyen számban a hölgyek. Mindegyik résztvevőnek fényképeket mutattak 18 és 25 év közötti férfiakról és nőkről, majd arra kérték meg őket, hogy értékeljék a látottakat abból a szempontból, hogy mennyire tartják vonzónak egy 1-től (egyáltalán nem vonzó) 10-ig (nagyon vonzó) terjedő skálán.

 

A kutatás alanyai közel 100 fotót néztek végig, amelyek fele-fele arányban ábrázoltak férfiakat és nőket. Mielőtt elkezdték volna az "ítélkezést", a kutatást végző személyzet is osztályozta a képen látható illetőket a következő tulajdonságok alapján: csábító, magabiztos, vékony, érzékeny, stílusos, telt idomú (nőknél), izmos (férfiaknál), férfias, nőies, ízléses, ápolt és vidám. A férfiak általában afelől nyilatkoztak, hogy olyan nőt választanának, aki iskolázott és intelligens, a kutatás eredményei viszont látványosan rámutattak arra, hogy a férfiak a preferenciájukat inkább a fizikai tulajdonságok alapján fejezték ki, vagyis azt nézték, az adott hölgy mennyire karcsú és csábító. Az eredmények tanulsága szerint a magabiztos hölgyeket sokkal többször jelölték meg csábítónak, mint kevésbé magabiztos társaikat. A kutatásban részt vevő hölgyeknél az eredmények nagyobb szórást mutattak, legalábbis a férfiakéval összehasonlítva azokat. A legtöbb nő állítása szerint a vékony és izmos férfiakat tartják a legvonzóbbnak, de míg az egyik, ilyen jellemzőkkel bíró férfi fényképét csábítónak értékelte a hölgyek egy része, legalább ugyanannyian fejezték ki abbéli véleményüket, hogy az illető egyáltalán nem vonzó. Olyannyira, hogy egy idő után lehetetlen volt "tuti" tippet adni arra nézve, hogy a hölgyek mely férfit értékelnék csábítónak. A kutatás eredményei még arról is számot adnak, hogy a homoszexuális beállítottságú férfiak ugyanannyira egyhangúlag jelölték meg ugyanazon férfiak fényképeit vonzónak, vagyis még ők is jobban egyetértettek abban, hogy ki a jobb pasi, mint a heteroszexuális hölgyek. Ugyanezen férfiak abban is jobban egyetértettek, hogy kiket találnak vonzóbb nőnek, mint hasonló beállítottságú hölgy társaik.

 

"A tanulmány eredményei alapján kijelenthető, hogy mérhető, mennyire értenek egyet a férfiak abban a kérdésben, hogy ki a jó nő, és fordítva." - nyilatkozta Dustin Wood. A különböző szempontok segítettek a kutatóknak eldönteni, milyen tulajdonságok azok, amelyek mind a férfiak, mind pedig a nők számára vonzónak bizonyultak. Azokat a nőket, akik be akarnak vágódni a férfiaknál, sokkal inkább találják vonzónak, ha "teljesítenek" bizonyos, a külsőre vonatkozó kritériumokat, mintha ezen, a férfiak által nagyban igényelt feltételeknek nem felelnek meg. Annak ellenére, hogy a nők is kedvezőbben értékelték azon férfiakat, akiknél ezek a külsőre vonatkozó kritériumok teljesültek, összességében a nőknél nem volt egyértelmű összefüggés a kedvezőbb értékelés és a vonzó külső között. A felmérésben részt vevők éveinek száma is változó az eredmények kimenetelét illetően - az idősebb "alanyok" például sokkal vonzóbbnak ítélték meg azokat a fényképeket, amelyeken a férfi vagy nő éppen mosolygott.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top