A séta a legjobb gyógymód

2010. 02. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A túlsúly sajnos elősegíti a csípőizületi kopást is, és nem csak idős korban, ugyanez vonatkozik a gerinckopásra is.

Bokasüllyedése, lúdtalpa már az óvódás duci kisgyermeknek is lehet, ennek kialakulása egyáltalán nem igényel hosszú időt.

Komoly  zavarokat okozhat a túlsúly a keringési szervekben, sokszor elősegíti a trombózis kialakulását is. A túlsúlyos embereknél a hasüregben felszaporodott zsírszövet következtében nehezebb a vénás visszafolyás a végtag felől. Ez különösen nyári időszakban okoz panaszt, amikor a kitágult vénák és a magasabb hőmérséklet miatt jobban megduzzad a túlsúlyos ember lába, ezt sokszor összetévesztik a szívelégtelenséggel. Jellemző erre a tünetre, hogy nem lesz tartós javulás sem a vízhajtóktól, sem a szívgyógyszerektől. Megfigyelhető a túlsúlyos embereknél a nyirokkeringés zavara is.

A komoly túlsúllyal rendelkező embereknek sokkal érzékenyebbek a lábujjaik is, sokkal könnyebben gombásodnak, ugyanúgy, mint ahogyan a lágyékhajlatok bőre is érzékenyebbé válik, és különböző gombás megbetegedésre hajlamosabb lesz.

A fentiek miatt is, de a jó közérzetünk miatt is elsődleges lenne a testsúly csökkentése, és a fokozott fizikai igénybevétel.

A víz alatti torna kiváló erre, sőt az intenzív sétával is sokszor sikerül az ilyen betegeknél jelentős súlycsökkenést elérni. A lábak mozgatása mind az izületek funkcióját, mind pedig a keringést jelentősen javítja.

- Németh Ági -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top