A változás kora

2008. 10. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nők szociális viszonyai, a gazdasági életben való részvételük, munkájuk, hivatásuk, és ezzel kapcsolatban környezeti viszonyaik változást idéztek elő  lelki beállítottságukban is.

A férfival való egyenjogúság, az életküzdelemben való fokozott részvétel, a testi és szellemi munka terén elért eredmények sok tekintetben kiegyenlítő módon fejtik ki hatásukat. Így egyre kevesebb lesz azon hölgyeknek a száma, akik a klimaktérium szakaszában azzal a biológiai „kisebbrendűség”-érzéssel jutnak el, amit régebben a havi vérzés elmaradása, a szexuális élet vélt megszűnése okozott. Ehhez az orvostudomány fejlődése, a változás kellemetlen tüneteit enyhítő pirulái is hozzájárulnak.

A változás korának fogalmi köre: A „változás korának”, klimaxnak, klimaktériumnak nevezzük a nő életének azt a szakaszát, amely a teljes nemi működés idejétől az idős korig tart. Ebben az időszakban a havi vérzés, majd negyven évig tartó nemi virágzás után, a petefészek-működés lassú kialvása következtében rövidebb-hosszabb idő után megszűnik.

A havi vérzés megszűnése ennek a korszaknak legjellemzőbb, legkiemelkedőbb tünete. Ez a magyarázata annak, hogy a klimaktérium életszakát sokszor a „menopauza” kifejezéssel helyettesítik. Ez azonban helytelen, ugyanis a menopauza nem más, mint annak az utolsó vérzésnek az időpontja, amelyet egy éven belül nem követ másik.

A menopauza tehát a magyar orvosi gyakorlat szerint egy hozzávetőleges dátum, bár igaz, a köznyelvben  alatta értik a klimatérium teljes időszakát. Azt a körülményt, hogy a klimaktérium és a menopauza nem azonos fogalmak, mutatja például az, hogy a nemi érettség életszaka befejeződött ugyan, de a vérzés még nem szünetel, s a tüszőérés következménye még egy bizonyos ideig fennállhat, másrészt hogy a petefészek hormonális tevékenysége még egy ideig tart anélkül, hogy tüszőérés és ennek eredményeképpen a havi vérzés bekövetkezne, mielőtt a menopauza teljes petefészek-működésbeli nyugalma beállna.

A változás kora, a nő életének ez a jellegzetes korszaka, leggyakrabban nem egyik napról a másikra, nem egy csapásra, hanem folyamatosan következik be, az ezt a korszakot kísérő tünetrendszer leggyakrabban ugyancsak lassan, folyamatosan jelentkezik.

A klimax életszakának tünetei nemcsak a nemzőszervek területére, működésére terjednek ki, hanem az egész szervezet, a legkülönbözőbb szervrendszerek működésére is. Így következnek be azok a zavarok, változások, amelyek tulajdonképpen már a havi vérzés végleges megszűnése előtt elkezdődnek és a klimaktérium szakának jellegzetes  tünetrendszerével az öregedés, a visszafejlődés állapotához vezetnek.

Folytatás következik...

Kapcsolódó anyagok:

$$1713$$ 

$$1650$$

$$1794$$

$$1853$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top