A változás korának ideje

2008. 10. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A változás korának időpontja a klimaktérium első tüneteinek, jelenségeinek, az első panaszok felléptének ideje a tapasztalatok szerint jelentős mértékben függ az egyén felépítésétől, családi hajlamosságától, életmódjától, foglalkozásától, illetve hivatásától, szociális körülményeitől, továbbá az éghajlati viszonyoktól.

A tapasztalat szerint a gyengén fejlett, vékony testalkatú hölgyek – akiknek havi vérzése kevés vérvesztéssel járt és szabálytalan időközökben következett be, kisebb-nagyobb szünetekkel – hamarabb jutnak a klimaktérium szakaszába, mint a robosztus testalkatú, fejlett izomrendszerű nők, akiknek havi vérzése bőséges vérvesztéssel járt és szabályszerű időközökben ismétlődött.

Az előbb említett tényezőkön kívül általában azok a tényezők szerepelnek a klimax időpontjának bekövetkeztében, amelyek a szervezetre gyengítő módon hatnak, amilyenek az ivarérettség egész ideje alatt tapasztalható túl erős havi vérzés, az egymást gyorsan követő szülések, vetélések, továbbá nemzőszervi megbetegedések.

Végül nem csekély jelentőségük van a klimax fellépésnek idejére vonatkozóan a szervezetben egyébként fennálló betegségeknek. Egyes betegségek, és azok kezelése – mint például a kemoterápia – meggyorsíthatják, illetve előrébb hozhatják a testben zajló hormonális változásokat.

A változás korát gyakran kísérik pszichikai panaszok. Sok asszony szenved álmatlanságban, gyengeség érzésében, fejfájásban, szomorú vagy izgatott lelkiállapotban. Az élet derekán, a negyvenedik év körül, csaknem mindenki mérleget készít: a gyerekek kirepülnek, a párkapcsolat esetleg hanyatlónak tűnik, akik most akarnak visszatérni hivatásukhoz, legtöbbször keserű tapasztalatokra tesznek szert. A munkaerő piacon már öregnek számítanak és nehezen kapnak állást. A külső megváltozik, amíg egy férfit sármossá tesznek a ráncok, addig a nők nehezebben élik meg bőrük és hajuk rugalmatlanabbá válását, testsúlyuk gyarapodását. Sokak veszteségnek élik meg gyerekeik felnövését, és a meg nem  valósított álmoktól való búcsúzást. De az önértékelésen is csorba eshet, a nyugati társadalom fiatalságkultusza miatt. A nehéz fizikai és lelki megpróbáltatások ellenére a változás kora nem betegség, sokan jókedvűen és energikusan vészelik át ezt a néhány évet. 

Kapcsolódó anyagok: 

$$1612$$

$$1713$$ 

$$1794$$

$$1853$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top