Továbbtanulás vagy gyerekvállalás?

2011. 07. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy, a napokban megjelent tanulmány bebizonyította, amit már régóta gyanítottak a kutatók. Azok a nők, akik továbbtanulnak, kevesebb gyermeket szülnek, mint azok, akik korábban befejezik tanulmányaikat.

A fejlődő országokban egyre nagyobb probléma, hogy nincs elég gyermek. Dr. Joel Cohen, a Proceedings of the National Academy of Sciences vezetője által készített felmérés szerint a jelenség fő oka, hogy ezekben az országokban a nők  nagy része továbbtanul, karriert épít és csak később, vagy egyáltalán nem tud időt szakítani a gyermekszülésre, esetleg párkapcsolata sincs.

A tanulmány fontosabb része azonban egy olyan megállapítás, amin mind az európai mind az amerikai kutatók felháborodtak. Cohen tanulmányában szót ejt arról, hogy az alacsonyabb iskolázottságú nők általában hamarabb kezdik el a gyermekvállalást és több gyereket is szülnek. Illetve, hogy a szülés általában derékba töri a nők karrierjét /tanulmányait.

A dolog nem egyszerű, hiszen a gyerekekre szükség van, nem csak a nemzet elöregedésének megakadályozása miatt, hanem azért is, mert a gyermekek fogyásával egyre több munkahely szűnik meg.

Cohen Norvégiában végezte felméréseit és összesen, mintegy 26 ezer nő életét kísérte figyelemmel. A tanulmány alapján sokan arra jutottak, hogy a továbbtanulás „árt” a gyerekvállalásnak, de Dr. Cohen szerint ez téves következtetés. „Nem az a baj, hogy a nők továbbtanulnak, hanem az, hogy mellette nincs lehetőségük a gyerekvállalásra. A társadalom nem tolerálja eléggé az édesanyákat, a problémáikkal pedig a munkáltatók nem hajlandóak foglalkozni. El kéne gondolkodni egy sokkal élhetőbb rendszeren, ahol a munkáltatóknak kötelessége lesz rugalmasabbnak lenni és valamelyest alkalmazkodni az anyukákhoz.”

Sajnos felénk sem könnyebb a helyzet, hiszen itt még a pályakezdőkre nehezedő súlyok, és rengeteg egyéb anyagi probléma is akadályozza a fiatalokat a gyermekvállalásban. Szerencsére az, hogy az idei az év a családok éve volt az EU-ban, a hazai viszonyokat is javította.  A kormány tervbe vette, hogy a kisgyerekes szülőket is bevonják a felsőoktatásba, és igyekeznek majd támogatni őket. De ezek még mindig jórészt csupán tervek.

Mit gondoltok, mi lenne a megoldás? Szerintetek valóban a karrier tartja vissza a nőket a szüléstől, vagy ez csak egy probléma a sok közül?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top