Műanyag Hawaii

2011. 07. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A döglesztő hőségben egyre erősebben sóvárgok egy távoli szigetre, ahol aztán nyugodt szívvel lógathatnám a lábam a hűs vízbe, és lustán, semmivel nem törődve a szürkeállományom felfrissülne. Sok olyan hely van a Földön, ami tudná nekem ezt biztosítani, viszont a pénztárcám nem feneketlen kút, amiben élére állítva unatkoznak a húszezresek. Az úti céljaim listája már így is elég hosszú, de úgy néz ki, még mindig tudom bővíteni: ha megvalósulnak az álmok, az élre az új Hawaii-szigetek kerülnek.

Igen, igen, az új. Ugyanis egy holland építésziroda, a WHIM Architecture megálmodott nekem egy mesterséges szigetet, amit abból a hatalmas tömegű műanyag szemétből alkotnának meg, ami jelenleg is a víz felszínén úszik. Van bőven alapanyag, hiszen csak a Csendes-óceán térségében 44 ezer tonnára becsülik az évente keletkező mennyiséget. A tengeri áramlatoknak és a légtömegek mozgásának hála, ezek egy csoportba gyűlve okoznak szívszélhűdést a környezetvédelmi aktivistáknak.

Mivel a mennyiség akkora, hogy ha akarnánk, sem tudnánk mást kezdeni vele, így az építészek terve szerint a legjobb megoldás, ha egy komplett szigetet alakítanak ki belőle, kezdetben röpke 10 ezer négyzetkilométereset. Természetesen a recycled sziget nem csak a tengerből kikotort hulladékból állna össze, építésénél a szelektív hulladékgyűjtésből adódó előnyöket is alkalmaznák. A napenergia és a vízi erőművek felhasználásával állítanák elő a lakosok az elektromos áramot, és rövid időn belül termékennyé is tennék a szigetet komposztálással, mégpedig az  emberi „végtermék” és a tengeri hínár segítségével. A végső cél a teljes önellátás és függetlenség más országoktól.

Azon túl, hogy kialakulna egy maximálisan „zöld” sziget, az esztétikai élményt sem hagyhatták figyelmen kívül a megálmodók. A Velence mintájára épülő városok számos lagúnával és álomstranddal teszik majd kényelmessé az életet, már ha lesz ember, aki itt szeretné élni a mindennapjait. Annak ellenére, hogy az alapanyag teljes egészében rendelkezésre áll, a meglehetősen futurisztikus megoldásokat felsorakoztató sziget egyelőre még csak a fejekben van jelen. Az alapgondolat persze nem rossz, de mielőtt a nagy projekt beindul, még számos kérdés tisztázásra vár.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top