Anyatej: Az ideális babatáp

2009. 07. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szoptatás egy külső szemlélő számára békésnek és nyugodtnak tűnhet, de a látszat néha csal. Egy újdonsült anyukának az első hetekben a szoptatások nagyon kellemetlenek, esetenként fájdalmasak lehetnek. De az újszülött is megküzd a táplálékáért, hiszen a szopizás rendkívül igénybe veszi a baba arcizmait. Így azok a későbbiek folyamán sokkal fejlettebbek lesznek, mintha cumisüvegből táplálták volna őket. A baba állkapocsmozgásai a szájpadlás, valamint a fogak normális fejlődését segítik elő. Emellett szoptatás közben folyamatosan nyitva marad a fülkürt – a torok és a középfül közötti összeköttetés –, ami megelőzi a középfülgyulladás kialakulását.

 

Az anyatejet nem lehet elveszíteni, mindig kéznél van. A mellekben sosem romlik meg a tej, és megfelelő formában tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a csecsemő hat hónapos koráig, a zavartalan fejlődéséhez szükségesek. Az anyatej mennyisége és összetétele a baba kora és igényei szerint változik, és a csecsemő számára ez a legkönnyebben emészthető táplálék.

Az újszülött nemcsak azért szopik, mert éhes, hanem azért is, mert öröme telik benne, ezért a szoptatott csecsemők nyugodtabbak. A szoptató anyáknál ritkábban fordul elő később mell-, petefészek- és méhnyakrák. A szoptatás növeli az anyai önbizalmat, ami erősíti az anya-gyermek közötti intim kapcsolatot is. Az anyatej védettséget biztosít a fertőző betegségekkel szemben. Megfigyelések szerint kisebb az elhízás, a cukorbetegség és az allergia kialakulásának valószínűsége azoknál, akiket csecsemőkorukban szoptattak.

Az időről-időre szárnyra kapott rémhírek ellenére kétségtelen, hogy az anyatej a legmegfelelőbb táplálék, és a szoptatás a legmegfelelőbb táplálási forma. Mégis egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. 1992-től nyilvánították augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává – más néven a szoptatás világnapjává –, míg augusztus első hetében a szoptatás világhetét tartják meg minden országban.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top