Egzotikus ételek - erős gyomrú olvasóknak!

2011. 07. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ízlések és pofonok - szokták mondani, bár bizonyos esetben azoknak, akik nem szoktak hozzá az egzotikus ínyencfalatokhoz, egy bárányfej tálcán felszolgálva inkább a "pofon" kategóriájába tartozik. Ha a kedves olvasó úgy véli, hogy bírja a kiképzést, akkor az alábbiakban bemutatunk néhány olyan fogást, amelyet csak a legbátrabbak mernek megkóstolni.

Czerina

A czerina, vagy kacsavér leves, amelyet nyúl, malac vagy tyúkvérből is készítenek, egy savanykás-édes leves, amely Lengyelországban és Litvániában népszerű. Ikonikus ételként tartották számon Lengyelországban a 19. századig -  a leányos házaknál a kérőnek szolgálták fel ezt az ételt, tudatva a fiatalemberrel, hogy udvarlását nem nézik jó szemmel, illetve nem látják szívesen a házban.

Szárított lárvák

Ha valaha késztetést éreztünk arra, hogy kukacot együnk uzsonnára, íme egy lehetőség: egyenként csomagolva kaphatunk ilyen ínyencfalatokat mexikói fűszerezéssel, barbecue, illetve cheddar sajt ízesítéssel. Ezek a házi lisztbogarak a búzaevő bogarak lárvái. A kukacok szintén kitűnő forrásai a fehérjének, viszont nem tudni, hogy az előbb említett fűszerek és egyéb adalékanyagok mennyire dobják fel az eredeti ízüket.

Pacha

A pacha, vagy más néven főtt bárányfej egy hagyományos étel Irakban és Egyiptom néhány vidékén. Levesbe mártogatott kenyérrel szolgálják fel, illetve turshival, ami nem más, mint egy pácolt zöldségkeverékből készített köret. A legjobb falatnak az arc részt és a nyelvet tartják, a szemgolyókat viszont a legtöbben nem fogyasztják el. Általában húslevesben főzik meg, ami a fejen kívül tartalmazza még a bárány gyomrát, illetve lábait is.

Termesz

A termeszek több országban is ennivalónak számítanak. A főtt termeszek íze - egyes élménybeszámolók szerint - nagyon hasonlít a sült manduláéra. Könnyedén megfőnek, magas zsír- és fehérjetartalommal rendelkeznek. A termeszek népszerű ételnek számítanak Indonéziában és Afrikában is, ahol sülve, útszéli csemegeként kínálják.

Casu marzu

Ez az étel egy hagyományos szardíniai sajt, amelyet  juhtejből készítenek. Egzotikus ízét az adja, hogy egy olyan vegyi anyagot adnak hozzá, amelyet a sajtlégy lárvájából vonnak ki. Ha ki akarjuk szedni a lárvákat a sajtból, mielőtt elfogyasztjuk, jó reflexekre van szükségünk, mivel a lárvák állítólag 10-15 centimétert is ugranak, ha valaki felmérgesíti őket.

Balut

Ez az ázsiai csemege a Fülöp-szigeteken a legnépszerűbb. Fognak egy kacsa- vagy csirketojást, amelyben a közvetlenül kikelés előtt álló embriót megfőzik, és a héjából kiéve elfogyasztják. Sóval, chili paprikával vagy ecettel ízesíthető, afrodiziákumnak (szexuális vágyakat felkeltő szernek) tartják és fehérjeforrásként is kitűnő. A Fülöp-szigeteken kívül Vietnamban és Kínában is fogyasztják alkalmanként.

Majomagy

A majom agyát Kínában és azon túl is az impotencia ellenszerének tartják, így ételként szolgálják fel az arra vágyóknak. A fogyasztása ellen természetesen rengetegen tiltakoznak, mivel emiatt a majmokat nagy számban vadászzák. Arról nem is beszélve, hogy a majom agyának elfogyasztásával olyan - halálos végkimenetelű - kórnak is kiteszi magát az ember, mint például a Creutzfeldt-Jakob- betegség.

Marhanyelv

A tehén nyelvét fogyasztók arról számolnak be, hogy a nyelv erősen borsos ízzel rendelkezik, és jobb a mellé köretként felszolgált citromszelet nélkül fogyasztani. A nyelv fogyasztása már az ősidőkben sem volt ritkaság, hiszen a megölt állat zsíros részei is ugyanúgy kelendőek voltak. A tehén nyelvét általában hagymával és egyéb fűszerekkel ízesítik, és természetesen nagy a zsírtartalma. Népszerű ételnek számít Mexikóban, de a világ bármely részén találkozhatunk vele.

Durián gyümölcse

A Délkelet-Ázsiában népszerű gyümölcs olyan bódító illatot áraszt, hogy néhány szállodába, buszra és repülőgépre tilos magunkkal vinni. Egy utazó, aki nem tudott e tiltásról, arról számolt be, hogy a szálloda alkalmazottai vegyvédelmi ruhában kopogtattak be hozzá, hogy elkobozzák az illegálisnak tartott durián gyümölcsét, amelyet a szobájába csempészett. Ha nem zavar bennünket az illata (szaga), akkor az ízével is biztosan meg tudunk barátkozni, ugyanis a belőle étkezők leírása alapján olyan, mintha vaníliapudingot fogyasztanánk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top