Már a sampon is hizlal!(?)

2011. 08. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A csokoládé hizlal, a hamburger is szaporítja a kilókat, az üdítők többsége is növeli a súlyt. Mindezzel tisztában vagyunk. De gondoltuk volna, hogy a tisztálkodási és testápolási termékek is hozzájárulnak súlyfeleslegünkhöz?

Egy új kutatás szerint a samponokban, szappanokban, testápolókban és társaikban található vegyi kalóriák (hogy mik vannak!) is szerepet játszanak zsírpárnáink gyarapodásában.

A New York-i Mount Sinai Medical Center orvosai vizsgálódásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy a kozmetikai termékek körülbelül 70%-ában és emellett számos háztartási tisztítószerben is megtalálható flatátok jelentős szerepet játszanak a szervezet természetes, hormonális alapon működő súlyszabályozó folyamatainak felborításában.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az ezen kemikáliát tartalmazó produktumokat naponta használó gyermekek jobban ki vannak téve az elhízás veszélyének.

A vizsgálat során a szakemberek Kelet-Harlem központi részén élő kislányok vizeletét vizsgálták. „A legducibb lányok vizelete tartalmazta a legtöbb flatátot.” – mondja a kutatás vezetője, Philip Landrigan gyermekorvos.

„Minél súlyosabb egy gyermek, annál magasabb szint mérhető nála, ám az összefüggés a legkövérebb gyermekeknél a legegyértelműbb.” – teszi még hozzá.

A flatátok mellett a műanyag ételtárolókban, palackokban előszeretettel használt BPA (bisphanol-A) a másik „vegyi-kalóriabomba”.

A szakemberek nagyon aggasztónak tartják, hogy ezen szubsztanciáknak lehetőségük van bejutni a szervezetbe és ott felszívódni, ugyanis káros hatással vannak a belső elválasztású mirigyek működésére, és így az általuk termelt, testünk működéséért felelős hormonok termelődésére is.

Zoe Harcombe táplálkozásszakértő, a The Obesitiy Epidemic: What Caused It? How Can We Stop It? (Az elhízás járvány: Mi okozta? Hogyan állíthatjuk meg?) című könyv szerzője szerint már a hormonháztartás legkisebb mértékű felborulása is „nagyon rossz hír” azoknak, akik le szeretnének fogyni.

„A férfiakban a flatátok és az egyéb vegyi anyagok gátolják a tesztotszteron-termelődést, amit összefüggésbe lehet hozni az elhízással. A nőknél pedig fenekestől felforgatják a hormonegyensúlyt, abban körülbelül olyan változások állnak be, mint a menopauza idején vagy tinédzserkorban.” - mondja.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top