Az öregúr és a hercegkisasszony

2009. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha pszichológus volnék, akkor valószínűleg az előbbi kérdésre idekanyarintanék egy olyan cifra választ a lány és az apja közötti furcsa, nem normális viszonyról, ami ezt a vonzódást előidézheti, hogy a felének nem lenne értelme. Ugyanis ismerek olyan lányt, aki a nála idősebb férfiakat szereti, mégis harmonikus az apjával a kapcsolata. De lehet, hogy csak a kivétel erősíti a szabályt? Az tény, hogy egyre több fiatal lány szaladgál majdnem apja korabeli férfival az oldalán. Ezek sokszor kirívó és feltűnő esetek.

 

A nők szeretik az idősebb férfiakat. Hogy miért? Mert a velük egyidős fiúk nem elég érettek. A gondolkodásuk más, mint azoknak a férfiaknak, akik pár évvel hamarabb születtek. Szóval ennyi lenne? A gondolkodásmódbeli különbség? Ettől sokkal összetettebb a dolog.

Az idősebb férfiaknak van egyfajta sármjuk, amit bizony éppen a kor ad meg nekik. A pici ráncok a szem környékén, a markánsabb arckörvonalak, a férfiasabb kiállás, mind-mind azt hangsúlyozza, hogy ők bizony férfiak a javából. Nem babaarcú, kedves fiúk, akiknek még semmilyen jelet nem hagyott az idő az arcvonásukon, akiknek arcuk sima, tekintetük gyermekien ártatlan, testalkatuk még nem férfias. Ha megnézzük a hasonló korú nőt, akkor érhetjük a különbséget. A nők testileg sokkal hamarabb formálódnak nőiessé. Az első menzesz jelentkezése jelzi, a testük készen áll akár egy gyermek kihordására is, gyorsabban érnek nővé, mint a fiúk férfiakká.

Ha van egy pár év korkülönbség, akkor a nő biztos lehet abban, hogy az idősebb férfi már rendelkezik egyfajta egzisztenciával, ami biztosítja majd a megfelelő családi körülményeket. Nem együtt vágnak bele a pályakezdők életébe, és megvan az ideális korkülönbség, hogy a nő elmehessen szülni, míg a férfinak biztosítja az anyagi háttere. Ezeket persze tudatosan sose mondják ki, de valahol erre vágynak...

Ilyen esetekben persze nem nagy a korkülönbség, maximum hét- nyolc év. Azonban vannak olyan párok, akiknél sokkal nagyobb! A híres modell, Ann Nicole Smith házasságára mindenki emlékszik, amikor hozzáment a nála jóval idősebb milliárdoshoz, a 89 éves II.Howard Marschal olajmágnáshoz – valószínűleg, ott nem a szerelemről szólt a dolog, hanem a pénzről. Talán még nászéjszaka sem volt – vagyis volt elméletileg, de szex, az biztos nem. Inkább békés alvás, és olvasgatás. De lehet, hogy kártyáztak. Vagy ki tudja…

De itt az ellenpélda, Faludy György és az ő Fannija sem aprózta el a különbséget. Azonban nem a pénz motiválta Fannit, hanem a lelki társ megtalálása, s még a legkekecebb emberek is kénytelenek voltak elismerni egy idő után, hogy a két embert mély érzelmi szál köti össze. S ha tettükben volt is némi számítás – például polgárpukkasztás, ismertségre vágyás –, az csak másodlagos volt őszinte szerelmük mögött.

Gondolkozzunk szabadabban, könnyedebben és kicsit a szerelmesek fejével! Nem az életkorba szeretnek bele, hanem a másik nyújtotta érzelmekbe, tettekbe. Nem úgy választunk pár, hogy megsaccoljuk a férfi életkorát, és utána kezdünk flörtbe. Ha kialakul a vonzódás, akkor nincs helye tovább a józan gondolatnak. A korkülönbség nem mindig feltűnő, ám ha jól látható egy páron, akkor persze sokan megkritizálják őket, hogy mit akar egy idős férfi egy ilyen fiatal lánytól? Mit nyújthat ő neki?

A válasz egyszerű: törődést, és szerelmet. Mint mindenki a választottjának.

Kapcsolódó anyagok: 

$$1109$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top