A kerékpározás boldogít

2011. 07. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyenletes és dinamikus mozgás a biciklizés során ízületi folyadékot visz az ízületi porcokhoz, és belemasszírozza a szövetekbe. A kerékpározás nemcsak a testnek használ, hanem a léleknek is. Ezt a müncheni egyetem kutatói bizonyították be. Az ember nemcsak a szívét, a hátát és ízületeit erősíti vele, hanem a boldogsághormonok termelését is fokozza.

A kerékpározás nemcsak a testnek használ, hanem a léleknek is. Ezt a müncheni egyetem kutatói bizonyították be. Az ember nemcsak a szívét, a hátát és ízületeit erősíti vele, hanem a boldogsághormonok termelését is fokozza.

A harmonikus megterhelés erősen csökkenti a stresszhormon (cortisol) szintjét, ezzel egy időben a szervezet szerotonint (boldogsághormon) és endorphinokat termel, melyek boldogságérzetet váltanak ki.

Az életöröm és a jó hangulat ugrásszerűen emelkedik a kerékpározás során. Mindenesetre legalább 30 percet kell hajtani a kerékpárt ahhoz, hogy ezt az effektust elérjük. A pozitív hatás megdöbbentő. A kerékpározás nem csak az izmokat, de a szívet és a tüdőt is edzi. Az orvosi alapszabály szerint: a zsír az oxigén tüzében ég el, a kerékpározás fogyaszt is.

Aki rendszeresen hetente kétszer kerekezik, a következőket éri el: 1. jobb vérkeringés, mivel a ritmikus terhelés az izmokban egyébként használatlan ereket nyit meg. A vérellátás a legkisebb erekben is javul. 2. a térd és bokaízületek regenerálódnak. Az egyenletes és dinamikus mozgás a biciklizés során ízületi folyadékot visz az ízületi porcokhoz, és belemasszírozza a szövetekbe.

A kutatók rájöttek: a futás és az úszás messze nem annyira egészséges, mint a kerékpározás. Ezért szabad a betegeknek egy térdműtét után már nagyon hamar kerékpározni, de nem úszhatnak és futhatnak.

A gerinc és a csigolyák is hasznát veszik, tehát a kerékpározás a hátnak is jó. A gerinc stabilitását az átlósan futó izmok biztosítják, melyek a csigolyatestek között ülnek. Ezek is erősödnek. Az ízületi porcokhoz hasonlóan a porckorongok folyadékkal való ellátása is jelentősen javul. Az izmok körmozgása a kerékpározásnál úgy hat a vénára, mint egy pumpa, melyekben gyakran pang a vénás vér. Kerékpározásnál ez jobban áramlik, és ez hatásos a visszértágulat ellen.

Fontos: kerékpározásnál a felsőtest dőljön enyhén előre, mert a hátizmoknak bizonyos feszülésre van szükségük, hogy a gerincet stabilizálják.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top