Drog helyett alternatívák

2011. 03. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A január közepén a budapesti West Balkánban történt tragédia kapcsán újra reflektorfénybe kerültek a fiatalok önpusztító bulizási szokásai, többek között például az alkohol- és drogfogyasztás. Bár központilag és regionális téren is folyamatosan napirendi pont a probléma, az egyértelműen látszik, hogy a megoldás csakis összefogás útján születhet meg, nem elég a „felülről jövő” kezdeményezés. Ezt az alapvető igazságot szem előtt tartva indult útjára idén februárban egy újszerű, országos szinten is példaértékű program Szeged városában, mely a biztonságos szórakozás lehetőségének megteremtését tűzte ki céljául.

A programot a KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) szegedi tagszervezete és a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum munkatársai indították el és koordinálják. Céljuk, hogy nem szájbarágós és erőltetett, hanem sokkal inkább emberközeli, befogadható módon igyekezzenek a hosszú távú szemléletváltáshoz szükséges alapokat letenni, mondta el a party-szervíz program szakmai vezetője, Arany Zoltán.

A Party-szervíz legfőbb törekvése a prevenció és ártalomcsökkentés mellett, hogy közösséget építsen, melynek életében a problémakör minden közvetlen vagy közvetve érintett tagja aktívan részt vesz. A szervezők úgy érzik, a prevenciós feladatoknak nem szabad kimerülni abban, hogy néhanapján tájékoztató jellegű előadásokat tartanak az iskolákban, folytatva ezzel az eddigi, igen kis hatékonysággal működő gyakorlatot. Erre is szükség van, de a tapasztalatok azt mutatják, önmagában ez kevés. Helyi érzéstelenítés, miközben a beteg egész teste sajog. Ezzel szemben a Party-szervíz egy jól felépített és eseti kezelés helyett hosszú távra szóló tervet dolgozott ki, melybe éppúgy igyekszik bevonni a fiatalok által rendszeresen látogatott szórakozóhelyeket, mint a szülőket, az iskolát, illetve más egyéb intézményeket, mint a mentők és kórházak, és persze nem utolsósorban magát az érintetett, a fiatalt. Mindenkinek megvan a maga szerepe és feladata.

Működés

Az ország más területein is vannak törekvések a fiatalok megóvására. Mitől különleges a szegedi Party-szervíz?

Attól, hogy az egyoldalú, csak kifelé kommunikáló rendszer helyett mi igyekszünk egy többszereplős közösségi modellt felépíteni. Élő kommunikáció folyik, melyben éppúgy részt vesz a szórakozóhely is, ahogyan a szervezet, vagy maga az elérni kívánt réteg is. Kölcsönösen segítjük egymást, hogy a hír terjedjen, egyre többen legyenek, akik tudnak rólunk, ismernek minket. Nem kötelező csatlakozni, de elültetjük a bogarat a fülükben, hogy ha szükség van rá, tudják, hova lehet fordulni.

Hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni?

14 önkéntes egyetemista egy 60 órás pszichológiai és egészségügyi képzésen vett részt, ahol megtanulták, honnan lehet felismerni, ha baj van, hogyan kezeljék a felmerülő akár lelki, akár testi eredetű problémákat, hogyan találjanak utat a fiatalokhoz. Ezek az egyetemisták – a programban kortárs segítők – 7 hónapon keresztül 24 buliprogramon lesznek jelen, ahol az adott szórakozóhely alkalmazottainak bevonásával dolgoznak majd önkéntes munkában. A kijelölt rendezvényeken standot állítanak fel, ahova bárki nyugodtan odamehet, felteheti a kérdéseit, tájékozódhat, de segítséget is kérhet, ha úgy alakul.

Mit jelent, hogy az alkalmazottak bevonásával?

Szintén egyedülálló módon a programban részt vevő négy szórakozóhely dolgozói is képzésben részesültek, így birtokában vannak a legfontosabb tudásnak: az új típusú drogok és a delíriumos állapot felismerése és azonnali cselekvés. Ezenkívül a négy helyből hárman azt is vállalták, hogy anyagilag támogatják a programot, szükség esetén ingyen biztosítják az ásványvizet. Ez óriási segítség.

Ha már itt tartunk, honnan szerzitek az anyagi támogatást, miből finanszírozzátok a programot?

Pályázati úton, illetve a meglévő forrásokból kell gazdálkodnunk. Így összesen 700 ezer forint jut a finanszírozásra, ami szinte semmire sem elég. Hála istennek a szórakozóhelyekhez hasonlóan sokan vannak, akik szívesen támogatnak egy ilyen kezdeményezést, jelzem: teljesen önzetlenül, hiszen ezeknek a cégeknek ebből semmilyen anyagi haszna nem származik. A szóróanyagokra is így sikerült szert tenni. Egy gyógyszertár felajánlásának köszönhetően például a biztonságos szex jegyében óvszert tudunk osztani, egy nyomdának köszönhetően papíralapú szóróanyagaink is vannak, ismertetők a különböző partydrogokról. A munkához pedig feliratozott pólókat, igazolványokat kaptunk.

Tapasztalatok

Túl vagytok már az első néhány alkalmon. Mi a tapasztalat?

Igen, az első néhány buli már lezajlott a kortárs segítők részvételével. Jó a visszhang, egy alkalommal van, hogy 60-70 szórakozó fiatal is odamegy a felállított standhoz, akár csak érdeklődés jelleggel is. Ilyenkor megismerkedhetnek a tevékenységünkkel, kérdőíveket, IQ teszteket tölthetnek ki, játszhatnak, szóróanyagokat kapnak, de ha arra van szükség, a segítőkkel bármilyen problémáról beszélgethetnek. Kiönthetik a lelküket a szerelmi ügyeikkel, az iskolával, vagy a családdal kapcsolatban is, itt mindig meghallgatásra találnak.

A fiatalok alapvetően bizalmatlanok, hiszen félnek, hogy bajba kerülhetnek. Hogyan éritek el, hogy mégis hozzátok forduljanak?

A bizalmat mi úgy aposztrofáljuk, hogy stabilitás. Ott vagyunk, nem telepszünk rá, nem megyünk utána, de tudja, hogy a rendelkezésére állunk. A kulcsszó itt is a rendszeresség.

Mit vártok ettől a 7 hónaptól: lesz számokban mérhető eredmény?

Számítunk rá. A legfontosabb jelen helyzetben egyrészt a preventív hatás és az ártalomcsökkentés, de emellett hagyományt szeretnénk teremteni. Célunk, hogy kiépítsük a megfelelő bizalmat, hogy megértessük, itt nem egy felügyelő szolgálatról van szó, akik lecsapnak, hanem korrekt, a titoktartást és anonimitást komolyan vevő segítőkről. Fontos, hogy megismerjenek és megjegyezzenek, tudják, hogy mi ott vagyunk és számíthatnak ránk.

Tervek

Három szórakozóhellyel tehát szoros együttműködésben segítitek egymás munkáját. Mi a helyzet a kisebb helyekkel, kocsmákkal, pubokkal? Van törekvés arra, hogy őket is bevonjátok?

Mindenképpen. Dolgozunk az ügyön. Vannak ún. utcai segítők, akiknek többek között az is feladata, hogy felvegyék a kapcsolatot kisebb szórakozóhelyekkel, adott esetben kocsmákkal is. Többen jelezték már erről a részről is, hogy szívesen bekapcsolódnának a munkába, elindult egyfajta kommunikáció, hogy hogyan tudnánk a programjainkat ezekre a helyekre is eljuttatni.

Emellett létrehoztunk mi magunk is egy klubot, ez a Fű-Vész Klub. A fiatalokat érdeklő bulikat, programokat szervezünk, ahol igyekszünk bebizonyítani, hogy drogok és alkohol nélkül is jól érezhetik magukat. Nem akarjuk őket erőszakos eszközökkel letámadni vagy bármiről is lebeszélni. A tapasztalat azt mutatja, sokkal hasznosabb, ha megpróbálunk alternatívát kínálni a szabadidejük hasznos és szórakoztató eltöltésére.

Ha letelik a 7 hónap, mi a következő lépés?

Először is szeretnénk pályázni a folytatásra és további célzott prevenciós programokat indítani.

Távlati célok?

A KEF feladata az is, hogy a különböző intézményeket összefogja, és elinduljon egy szervezett egészségfejlesztés (nemcsak a drogproblémára vonatkozóan), ami egy rendszerben egységesíti a most eléggé szétforgácsolt próbálkozásokat. Ebben a munkában szeretnénk mi is részt venni. Jelenleg is vannak persze akciók, de ezeknek éppen az a legnagyobb baja, hogy megmaradnak akció szintjén, nincs utóéletük, elhalnak, nem viszi őket tovább senki. A veszélyeztetettnek nyilvánított iskolákban már vannak embereink, akikhez fordulhatnak az ott tanuló gyerekek, vagy akár tanárok is, de ez kevés. Általában elmondható, hogy a szülő és az iskola is csak akkor lép, ha már megtörtént a baj: a gyerek droghoz nyúlt. Ráadásul rosszul kezelik a problémát: pánikba esnek ahelyett, hogy leülnének és nyugodtan átbeszélnék az ügyet. Ha a gyerek droghoz nyúl, annak oka van. Gyakran ez már egy következmény, ami egy súlyos lelki válságra, megoldatlan problémára vezethető vissza, akár szülő és gyerek között is.

Magyarországon a drogfüggőség szörnyű mumus, egyszerre rettegett és szégyellni való. Míg az alkoholistákat nyugodtan eltűrjük a társadalomban, addig a drogosokat kérdés nélkül kirekesztjük. Emiatt a hozzáállás miatt sokan nem tudják a helyén kezelni, ha ilyen helyzetbe kerülnek. A következő lépcsőfok, hogy szoros együttműködésben felállítsunk egy olyan egészségfejlesztő rendszert, mely a megelőzés szerves részének tekinti a szemléletváltást is, és ennek fényében működik. Meg kell értenie a szülőnek, hogy ha a gyermeke valamiféle droghoz nyúlt, annak még nem egyenes következménye a függőség.

Februártól tehát Szeged városában, a Déli Party-szervíz és a szórakozóhelyek szoros közreműködésével egyedülálló és példaértékű módon kortárs segítők állnak majd a szórakozók rendelkezésére. Céljuk, hogy közösséget építsenek, melyhez bátran fordulhat szülő és fiatal egyaránt. Nem csak fennálló probléma esetén, de akkor is, ha úgy érzi, beszélni szeretne valakivel, megelőzni a bajt.

A preventív munka és a városi legendák legyőzése érdekében a drogambulancia készséggel áll azoknak a Donnáknak a rendelkezésére, akiknek bármilyen kérdése, felvetése van. Azok az olvasók, akiket érdekel a téma, bátran tegyék fel kérdéseiket hozzászólás formájában, mi továbbítjuk azt a központ vezetőjének, a választ pedig cikk formájában közöljük.

Akár egyetlen felmerülő kérdés is érdemessé teszi a problémát arra, hogy interaktívan, az olvasók bevonásával tovább foglalkozzunk vele. Kérdezzetek bátran!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top