Neked mekkora? IQ-teszt a villából

2011. 03. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Néhány nappal ezelőtt a Villalakókat egy IQ-szint felméréssel lepte meg a szerkesztőgárda. A banda láthatóan nem különösebben örült, a hozzáértők szerint többek között ennek is köszönhető, hogy eredményeik nem lettek túl fényesek.

De legalábbis sokan ültünk a tévé előtt diszkréten a markunkba vigyorogva, mikor kiderült, hogy mindössze két lakónak sikerült százon felül teljesítenie. Pedig a dolog nem ennyire egyszerű, kár lenne bárkit is leírni azért, mert csak 93-as IQ-ja van.

Az igazság az, hogy az intelligenciahányados objektív mérése szinte lehetetlen, ugyanis ahhoz, hogy legalább megközelítőleg reális adatokat kapjunk, ideális körülmények kellenek. Ez pedig a Villában köztudottan nincs. A játékosok három hónapja élnek odabent, és ez alatt az idő alatt tulajdonképpen semmilyen az agyra stimuláló hatással bíró feladatot nem kaptak. (Ugyan egy hétig iskolába jártak, valljuk meg őszintén, amit ez idő alatt láttunk tőlük, az nem volt igazán megerőltető.) Extrém pszichológiai körülmények között vannak, állandó nyomás alatt, az IQ-tesztek viszont normál élethelyzetekre vannak kitalálva. Beleszólhat az is a teljesítménybe, hogy éppen adott pillanatban milyen fizikai állapotban van az ember, mennyire tud koncentrálni, mennyire tudja kizárni a külső ingereket. Sőt! Még az is fontos, mennyit és mit evett az alany. Ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor gyorsan kiderül, sajnos a villalakók a legkevésbé sem voltak ideális helyzetben egy teszt megírásához. Ez persze nem azt jelenti, ha újra megíratnák velük, akkor rögtön mindenki átlag felett teljesítene, de biztosan vannak, akik magasabb eredményt érnének el.

Szandika például rendkívül értelmes, józan paraszti ésszel megáldott lány a felvételek tanúsága szerint, így simán előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem volt kedve a feladathoz, ezért kevsébé figyelt. A lakók Alekoszt gondolják a legintelligensebbnek, mivel sok idegen szót használ és választékosabban beszél, ám azt is érdemes megfigyelni, ezeket a szavakat hogyan használja. Gyakran például rosszul ragozza őket (nem szimpatizálom ezt az embert), felcserél betűket, apokaliptikus helyett akopaliptikusnak nevezi a helyzetet. A felmérés szerint Laci rendelkezik a legmagasabb IQ-val, ám a lakók azt sem vették figyelembe, amit a kiszámításnál az elemzők igen: az IQ-számot nagyban meghatározza az életkor is.

A tesztet – mely egyébként ugyanaz a teszt, melyet pár évvel ezelőtt Vágó István töltetett ki velünk a tévén keresztül, Az ország IQ tesztje című műsor keretein belül – mi is kitöltöttük. Megmondjuk őszintén, nálunk is "voltak fonalak, amikor teljesen elvesztünk" – ahogy azt már Gigi egyszer ennyire jól megfogalmazta.

Ha ti is kedvet kaptatok hozzá, még néhány napig elérhető, TÖLTSÉTEK KI, és ha gondoljátok, mondjátok el, hogy sikerült!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top