Frontra érzékenyen - az időjárás-változás kínjai

2011. 07. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Van, akinél fejfájást, van, akinél álmosságot idéz elő, de olyan ember is akad, aki meg sem érzi. A hideg és meleg légköri front váltakozására a legtöbb ember rosszul reagál, márpedig kapunk belőle bőven! Hazánkban évente több mint száz alkalommal!

A frontérzékeny embereknél a panaszokat többnyire a légnyomás- és hőmérsékletingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megugrása okozhatja, de az sem meglepő, hogy a szélsebesség változásaira reagál rosszul a szervezet.

Akik a melegfrontra érzékenyek, azoknál általános tünetként fáradtság, álmosság, koncentrációzavar jelentkezhet, gyakran fejfájással, migrénnel súlyosbítva az amúgy sem elviselhető állapotot. A hidegfront hatásai között  leginkább az idegesség, lobbanékonyság fedezhető fel, ilyenkor a reflexek is romlanak, de mint a meleg légköri frontok előtörése esetén, „álomkórt” is tapasztalhatunk: szemeink leragadnak és legszívesebben egész nap ágyban maradnánk. Egyik frontérzékenység sem jobb a másiknál és talán akkor van  némi szerencsénk, ha a kettő közül csak az egyikkel küzdünk. Néhány embertársunknak ugyanis mindkettővel egyszerre kell megbirkózni, így sejthető hogy kettős fronthatás esetén dupla kínokat  él át.

Természetesen, mint annyi minden más, a frontérzékenység is összefügg az egészséges és stresszmentes életmóddal. A rendszeres sport és a megfelelő táplálkozás sokat javíthat az időjárási viszonyokra érzékeny emberek tünetein. A panaszok erősségét átmenetileg is csökkenthetjük, elsősorban a magas kálium- és magnézium tartalmú ételek fogyasztása javasolt ilyenkor, mint például a banán, az alma, a szőlő, kukorica, de a különböző halak és olajos magvak is jó célt szolgálnak.

Érdekes tény, hogy nem csak az emberek, de az állatok is megérzik a frontváltozásokat. Állítólag ilyenkor a macskák gyakrabban tisztogatják a bundájukat, a kakasok többet kukorékolnak, a pókok pedig leállnak hálójuk csinosítgatásával.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top