Érik a szőlő

2010. 08. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A korán érő fajtákból már így augusztus végén is csemegézhetünk, de az igazi dömping még csak ezután jön. Fehér szőlő, kék szőlő, lila szőlő, apró, közepes és nagy szemű, édeskésebb, savanykásabb. Dúskálhatunk a választékban, és bizony jól is tesszük, ha eme csemegével kényeztetjük magunkat!

Az ősz ezen fürtös ajándéka ugyanis temérdek jótékony hatással rendelkezik. Enyhíti a reumás tüneteket, gátolja a vese és epekő kialakulását, savtalanítja a vizeletet, jó hatással van a hurutos megbetegedésekre, csökkenti a székrekedéses panaszokat, valamint a daganatok elleni harcban is bizonyítottan bevethető.

Ráadásul nem csak a húsa, de a héja és a magja is telis-tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és utóbbi sajtolt olaja 70%-ban omega6-zsírsavat tartalmaz.

Habár a szőlő rendkívül egészséges, ésszel kell fogyasztani. Vagy reggel éhgyomorra együk, vagy étkezés előtt fél órával. Amennyiben evés közben vagy utána, desszertként szemezgetjük, készüljünk fel rá, hogy emésztésünket nem elősegíteni, hanem ellenkezőleg, gátolni fogja. A gyümölcs ugyanis magas cukortartalommal rendelkezik, ami erjedést okoz, ha egyéb táplálékkal keveredik a gyomorban.

Bármilyen finom és egészséges, fogyasztása nem ajánlott asztmában, tuberkolózisban, tüdőgyulladásban szenvedőknek, és a cukorbetegek is csak módjával csipegethetik. A várandós és szoptatós kismamák, valamint a lábadozó betegek is mértékkel fogyasszák, semmi esetre se kezdjenek szőlőkúrába.

Ami pedig a szőlőből készült nedű, a bor fogyasztását illeti: a minőség és a mértékletesség vezessen minket. Míg napi egy pohár valódi szőlőből készült minőségi bor szívvédő, felerősítő (roboráló), étvágyjavító hatással bír, addig a pancsolt borok, valamint a minőségiek mértéktelen fogyasztása rombolja egészségünket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top