Családot terveztek?

2010. 08. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Eldöntjük, hogy jöhet a baba, felhagyunk a fogamzásgátlással és belevágunk a projektbe. Stop! Mielőtt belevágnánk az ovuláció időpontjának kifilózásába, vegyünk sorra néhány pontot.

Vizsgáljuk meg a saját és párunk családjának kórtörténetét. Előfordulnak olyan genetikai rendellenességek, melyek már magzati korban is szűrhetők? Ha igen, ezt mindenképpen közöljük majdan az orvosunkkal, hiszen ebben az esetben különös figyelmet tud majd fordítani az esetleges örökletes betegségek minél hamarabbi feltárására és kiküszöbölésére.

A leendő kismamáknak azt is fontos tudni, nem szenvednek-e valamilyen olyan betegségben, ami a saját és a magzatuk egészségét, életét is veszélyezteti. Ilyenek a diabétesz, a pajzsmirigy rendellenességek, a magas vérnyomás, az epilepszia, vese- és májbetegségek, szív- és érrendszeri panaszok. Biztos, ami biztos alapon megéri a baba-projekt beindítása előtt elmenni egy szűrésre. Jobb, ha a terhesség előtt derül ki, ha gubanc van, mint alatta – így a leendő anyuka és a fejlődő csöppség is a megfelelő felügyeletben és kezelésben részesülhet.

 

Ugyanígy az egyes fertőzések elleni immunitást se árt ellenőrizni, mivel sajnos az, hogy egyszer már átestünk egy vírusos megbetegedésen, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egész életünkre védve vagyunk ellene. Ha szükséges, kérjünk védőoltást adott fertőzés ellen.

Milyen állapotban vannak a fogaink? A terhesség alatt ugyanis gyakori jelenség a fogak romlása. Hogy ezt elkerüljük, tetessük rendbe a fogainkat, ha szükséges

Elég fittek vagyunk? A magzat növekedésével párhuzamosan gyarapszik a súlyunk a terhesség alatt, egyre nagyobb nyomás nehezedik a gerincre, ízületeinkre, áthelyeződik a gravitációs súlypont, a szülés előtti hetekben a hormonális változások következtében lazábbá válnak az ínszalagok. Ám ha már jóval a terhesség tervezett időpontja előtt elkezdjük magunkat formába hozni, akkor bízhatunk benne, hogy testünk bírni fogja az extra igénybevételt, a szülés is könnyebben lezajlik, valamint a regenerálódás is gyorsabb és teljesebb lesz.

Ha eddig nem voltunk kifejezetten az egészséges táplálkozás hívei, akkor ideje váltani. Szervezetünknek szüksége lesz a vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, hogy a benne fejlődő baba és mi is egészségesen „vészeljük” át az áldott állapot kilenc hónapját. Továbbá minimum három hónappal a baba-projekt beindítása előtt tegyük le a cigarettát, tartózkodjunk az alkoholtól és mindenféle tudatmódosító szerektől.

A fogamzásgátló szedését is ajánlott abbahagyni, válasszunk más módszert a nagy START-ig. Mindezzel együtt pedig kezdjünk el magzatvédő vitaminokat szedni, melyek folsavtartalma számos rendellenesség (pl. nyitott gerinc, koponyahiány) kialakulását megakadályozhatja.

… és még valami. Kedves leendő apukák, nektek se árt egészségesebb üzemmódra váltani! A spermiumok minőségét ugyanis befolyásolja a fizikai állapototok, a szervezetetekbe kerülő méreganyagok. Szerencsétekre az ondósejtek folyamatosan termelődnek, így egészségesebb életvitellel növelhetitek a megtermékenyítő képességeteket!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top