Évszakok és típusok 1. rész

2009. 09. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem új keletű dolog, hogy az egyes embereket színeik alapján csoportokba soroljuk. A színanalitika tudománya abból a megfigyelésből indult ki, hogy az évszakokra jellemző színek jellegzetesen követik egymást:

Tavasszal (meleg típus) minden meleg-aranyban ragyog a nap előbújásával; nyáron (hideg típus) az ég kékje, a tenger türkiz színe és a fehér homokos part tónusa a meghatározó; ősszel (meleg) a lehulló falevelek ezernyi színe, míg télen (hideg) a hó fehérsége és a fák éles szürkesége adnak kontrasztot.

Ezeknek a színeknek a tónusait vették alapul az emberek színanalitika szerinti csoportosításánál:  a haj, szempilla és szemöldök, valamint a szem színe és az arcbőr tónusa szerint.

Eszerint tartjuk számon a hideg (nyár és tél) és a meleg típust (tavasz és ősz). Ilyenkor sosem magára az évszak hőmérsékletére kell gondolni, (hiszen hogyan lehet akkor a nyár hideg típus, ugye?), hanem az évszakban megtalálható színekre kell asszociálnunk!

Egy színről, legyen az sminknél vagy ruházkodásnál akár, két dolgot kell tudnunk eldönten!?

1. meleg a szín, vagy hideg? 2. világos a szín, vagy sötét?

Hogy miért lényeges ez? Mert egy típusunkhoz harmonizáló szín fiatalít, üdévé és frissé teszi az összhatást, viszont ellenkező esetben sápaszt, öregít és betegnek tűnő hatást adhat, amivel ugye nem árt akkor tisztában lennünk.

Ha egy szín világos és meleg, akkor Tavasz típushoz illő a szín, mint barack, bézs, világosarany, napsárga, citrom és narancssárga, fűzöld, kiwizöld, korall (narancsospiros)  és mályva (hússzín) A világos és hideg, akkor a Nyár típus színei: fehér, ezüst, világosszürke, világoskék, türkiz, púderrózsaszín, pink, rózsaszín A sötét és meleg, akkor az Őszé, mint: olivazöld, sötétzöld, kekizöld, karamell, mogyoró vagy csokibarna, sötétréz, vagy sötétarany, bronz, terrakotta és a barnásvörös, bordósbarna És ha sötét és hideg, akkor a Tél színei, mint a fekete, a szürke, sötétkék, királykék, szürkéskék, padlizsánlila, sötétlila, sötétpiros, bordóspiros

Célszerű tehát ehhez igazítani a hajfestésünket, sminkünket, és persze a ruhánk színét is, hiszen egy rosszul megválasztott színű hajmelír, vagy hajfesték rossz esetben sápaszt és öregít majd, viszont ha jól választunk, mindenki minket dicsér…

Fontos tudni azonban, hogy elég gyakori a kevert típusú ember, tél a nyárban, ősz a tavaszban és így tovább, nem kell megijedni, csak tartsuk be a következő aranyszabályt!

Legyen harmónia: azaz a hideg színt a hideggel, a meleg színt a meleggel használjuk!

Ha például hideg típusba tartozunk, akkor lehetőleg sminkeljük magunkat egységesen hideg színekkel és öltözködjünk hideg színű ruhákba is, így meglesz a 3-as egység: hideg típus, hideg smink, hideg színű ruha egyszerre…

Ha típusunktól eltérő színt veszünk fel, ebben az esetben mindig a ruhához sminkelj akkor: meleg típus vagy, de hideg színű ruhát veszel fel? Semmi gond, sminkelj akkor a hideg ruhához harmonizáló hideg színű szemfestékkel, pirosítóval és szájfénnyel akkor, tehát a sminkben ilyenkor minden legyen hideg!

Müller Beáta sminkmester

Kapcsolódó anyagok:

$$4581$$

$$4753$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top