Ezotériaszótár sorozat 1. rész

2010. 12. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kiromancia, vagyis tenyérjóslás a nagy számú mantikus diszciplínák (jóslás-tudományágak) egyike, amely ebben az esetben egyfelől a tenyér alakja és a kézhajlat barázdái közötti megfeleléseket veszi figyelembe, másfelől pedig az ember hajlamait és sorsát.

A Kiromancia tudományát már alkalmazták az ókorban is, Arisztotelész is említi a tenyérvonalakat mint a hosszú vagy rövid élet ismertetőjegyét.

A lexikográfusok együtt emlegetik a Kiromancia kézikönyveit a misztériumalapító Eumolposz és Priamosz fia, Helenosz nevével.

A középkorban és az újkorban is mindig felébresztette a mantika iránt érdeklődők figyelmét.

A kézelemzők állandóan szem előtt tartották az egyes dombok és vonalak asztrológiai kapcsolatát, tekintettel a planéták asztrológiai vonatkozására, ahogy még az újabb idők is meglepően nagy kiterjedésű Kiromanciájában is megesik.

A barokk korszakban az a nézet terjedt el, hogy jóllehet a tenyér milyenségének az ember sorsára vonatkozóan nincs semmiféle mantikai jelentősége, de azért bizonyos mértékig fiziognómikusan, „az emberi test milyensége az egészség és betegség külső formájában stb.” kiromantikailag diagnosztizálható.

Akkoriban jó néhány egyetemen tartottak előadásokat a Kiromanciáról.

A 19. században a francia „kései romantikus és a kozmikus bölcsességbe beavatott” Desbarolles igyekezett a hagyományos Kiromancia értelmében a tenyeret a világ lenyomataként felfogni és a tant újra feltámasztani.

Folytatása következik!

Ha szeretne rendelni egy asztrológiai előrejelzést havi lebontásban, vagy szeretné teljesen ingyen aszcendensét kiszámoltatni, azt megrendelheti a triamos@digikabel.hu e-mail címen, vagy a www.asztrokalendarium.hu weblapon.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top