Hamis csók

2011. 07. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vannak betegségek, amelyek nemcsak fájdalmasak, hanem nagyon kellemetlenek is: a szájherpesz is ilyen, melyet népiesen hamis csóknak neveznek. Egyszerre csak itt a herpesz: viszket, az ajak feszül, fájdalmas és csúnya hólyagok képződnek. Akinek pedig egyszer már volt, az nemigen tud megszabadulni tőle. Néha évekig lappang, azután hirtelen ismét támad.

  Mit tehetünk ellene?

A felnőtteknek több mint 90%-a hordozza magában a herpesz kórokozóját. Ha egyszer megkapta valaki a fertőzést, akkor egyszer és mindenkorra fertőzött marad. A herpesz vírusától (HSV Typ 1) ugyanis nem lehet megszabadulni. Ha a kellemetlen hólyagocskák nyomtalanul meg is gyógyultak, a kórokozó meglapul a test idegcsomóiban, és várja, hogy ismét kedvezőbb idők következzenek a számára.

A fertőzést egyébként bárhol meg lehet kapni. A vírusok köhögéssel, csókkal, kilincsek, WC-k, poharak érintésével terjednek. Különösen erős undor érzete is kiválthatja a betegség kiújulását.

A vírusokat nem lehet kezeléssel megsemmisíteni, csak „elaltatni”. Tenni azonban lehet ellenük, ha aktívvá válnak:

Hűtsük le a fájó testrészt jégkockával, amit egy tiszta szövetbe tettünk. Még hatásosabb, ha a jégkocka fagyasztott ribizli levéből készül. Csepegtessünk sósborszeszt a beteg felületre. A gyógyszertárakban hatásos herpesz tapaszt is lehet kapni. Kezdeti stádiumban kenjük be a viszkető ajkakat citromfű teával. Ugyanezt sóoldattal is megtehetjük. Kenjünk mézet a beteg ajakra. A méznek fertőtlenítő hatása van. Elsősegélyként használhatunk fogpasztát is. Ha viszket, használhatunk cinkkenőcsöt is, ez úgymond kiszárítja a herpeszt. Sikeres lehet egy gyenge lézeres kezelés is. Kezeljük a beteg felületet színszappannal. Kezeljük vattarudacskára tett teafaolajjal az ajkakat. Így gyorsabban múlik el a gyulladás. A gyógyszertárban kaphatók hatásos krémek, a patikus biztosan tudja, melyik a legjobb. Az „alvó” vírust felébreszti, ha egészségi vagy mentális problémáink vannak.

Ez lehet a nagyon legyengült immunrendszer, például lázas fertőző betegségek után, túlzott napozás, vagy lelki terhelés, mint a stressz, vizsgadrukk, szakítás. Hormonális befolyások is okozhatják, nőknél a menstruáció előtti állapot, vagy a terhesség tesz igen fogékonnyá a herpesszre. Egyes embereknél pusztán erős undor is kiváltja, például, ha használt pohárból kell inniuk.

A legtöbben már gyermekkorban megfertőződnek. A kór kitörése nem csak az alvó vírus aktivizálódása során jöhet létre, hanem új fertőzéssel is, egy fertőzött emberrel történt kontaktus folytán is.

A betegség direkt gyógyítása, tehát az alvó vírus kiirtása nem létezik. Kezelni csak a tüneteket – fájdalom, gyulladás, láz – lehet. Amint az első tünetek fellépnek - mint amilyen a viszketés, feszítő érzés - vírusellenes szerek felvitelével csökkenteni lehet a kórokozó szaporodását. Ezeket naponta többször vigyük fel. Erre a célra rendelkezésre állnak gyógyszerek, de gyakran segítenek azonban a fentebb leírt házi szerek is.

A legjobban úgy tudjuk megelőzni a betegség fellépését, ha következetesen erősítjük immunrendszerünket egészséges életmóddal, változatos táplálkozással, sporttal és elegendő alvással. Ha intenzív napsütésnek tesszük ki magunkat, óvjuk ajkunkat is megfelelő krémekkel. A fertőzöttek lehetőleg ne érjenek a hólyagokhoz, vagy ha mégis, mossanak kezet. Aktuális infekció esetén mellőzzünk mindent, ami a vírusokat erősíteni tudja:

Minél kevesebb napfény. A túl sok napsugárzás gyengíti az immunrendszert, a herpesz könnyebben tud újra kitörni. Ne használjunk zsíros krémeket, kenőcsöket. A mozgás jót tesz, de kerüljük a megerőltetést. A herpesz gyakran tör ki nagy stresszhelyzetekben vagy azok után. Alkalmazzuk a higiéniai előírásokat, hogy ne adjuk tovább a betegséget. Semmi esetre se szúrjuk fel a hólyagocskákat, és ne nyomjuk ki őket. Ez súlyos fertőzésekhez vezethet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top