Tíz megdöbbentő allergia!

2011. 07. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mogyoró, búza, parlagfű - manapság úgy tűnik, mindenki allergiás valamire. De míg ezek viszonylag átlagosnak és ismertnek mondhatóak, néhány embertársunknak bizony szokatlan allergiáik vannak. Az alábbiakban sorra veszünk néhány olyan dolgot, amelyről a legtöbben nem is gyanítanánk, hogy akár allergia forrása is lehet.

Víz

A víz látszólag a legártalmatlanabb anyag, amivel valaki szembekerülhet, de bármennyire is hihetetlen, vannak emberek, akik allergiásak a vízre. Az aquagenic urticaria egy ritka betegség, amely azt eredményezi, hogy a bőr bármilyen hőfokú vízzel való kapcsolatot követően hevesen viszketni kezd és nyomot hagy maga után. Eddig nem sikerült hatékony gyógymódot találni, így az ezen allergiától szenvedő embereknek még a mindennapi tevékenységek - fürdés, úszás, kézmosás - is nagyon nehezen megoldható problémának bizonyulhatnak.

Ondó

Még, hogy agyoncsapni egy hangulatos együttlétet! A HSPH-ként [human seminal plasma hypersensitivity] ismert állapot negatív fizikai reakciót vált ki az ondófolyadékkal való érintkezés következtében. A tünetek között megtaláljuk a duzzanatokat és a nehézlégzést is. A dolog pozitív oldala az, hogy kezelhető: használjunk óvszert vagy pedig terapeutikus célokból töltsünk minél több időt szeretkezéssel, amely idővel immunizálja  az ondóallergiától szenvedőket.

Testmozgás

Terelőszövegnek is kitűnő, ha valaki allergiára hivatkozva vonja ki magát a testnevelés óra alól, de akinek valójában ilyen allergiája van, az elmondhatja: nem annyira jó móka ez, hogy kifogásként lehessen használni. A jelenség tünetei a gyomor-bél problémáktól egészen az életveszélyes anafilaxiáig terjed (anafilaxia: A szervezet általános allergiás reakciója, az allergiás betegségek egyik legsúlyosabb formája). Kezelésére többféle mód van: távol tarthatjuk magunkat a testmozgástól, illetve gyógyszerezéssel segíthetünk a problémán - ilyen esetekben antihisztaminokat és sejt-stabilizálódást elősegítő szereket szoktak felírni.

Nap

Hasonló, bár eltérő mértékben reagál az immunrendszer a nap-allergiára, mint egy átlagos leégésre: a tünetek között megtalálhatjuk a viszkető kiütéseket, a fejfájást és a szédülés, viszont ez az allergia gyakran együtt jár hólyagok keletkezésével és bőr alatti bevérzéssel is. Extrém esetekben már néhány percnyi napsütés is kiválthatja ezeket a reakciókat, így az érintettek számára létfontosságú, hogy elkerüljék a direkt napfényt és naptejjel védjék bőrüket.

Technológia

Manapság elég nehéz elkerülni a technika "áldásait" - az okos telefonok, a Wi-Fi és az LCD televíziók látszólag mindenhol ott vannak. De mi van akkor, ha valakinek az egészsége miatt muszáj ezektől távol maradni? Az „elektroérzékenységben” szenvedő emberek a testi tünetek tárházával kell szembenézniük, ha olyasmi közelében tartózkodnak, amely elektromágneses teret gerjeszt: migrének, kiütések, mellkasi fájdalmak is jelentkezhetnek náluk. Ha valakinek ilyen allergiája van, akkor otthonukat éberen kell őrizni, távol tartva onnan a mobiltelefonokat és a mikrohullámú sütőket, és elkerülni azokat a helyeket, ahol elektromágneses térnek lennének kitéve. Franciaországban az emberek egy csoportja összefogott, és az ország déli részén egy olyan helyre költöztek, amely teljesen mentes az elektromágneses mezőtől.

Cipő

Egy ilyen allergiát - tünetmentesen - nem egy férj szeretne a feleségének. Aki viszont ebben szenved, annak a gyulladástól a repedezett bőrön keresztül többféle tünettel kell együtt élnie - mindezt pedig a cipő gyártásához használt anyagok okozzák, mint például a ragasztóanyag illetve a gyanta. Ha az illető még izzadós is, az csak rosszabbítja a helyzetet. Ennek orvoslására az érintettek próba-szerencse alapon választják ki azt a cipőt, amely a legkisebb mértékben - vagy egyáltalán nem - okoznak tüneteket, vagy pedig minden alkalommal zoknit vesznek fel, hogy minél jobban korlátozzák a bőr és a cipő érintkezését.

Alsónemű

A cipőkhöz hasonlóan az alsóneműk is tartalmaznak olyan vegyszereket és anyagokat, amelyek az ultra-érzékeny embereknél irritációt okozhatnak. Ilyenek a latex és a gumi az övrésznél, illetve más vegyszerek, amelyekkel a ruhaanyagot kezelik. Annak érdekében, hogy elkerüljék az allergiás reakciókat, az érintettek olyan alsóneműt kénytelenek keresni, amelyek nem tartalmaznak számukra irritációt okozó anyagot. Vannak gyártók, amelyek arra szakosodtak, hogy allergén-mentes anyagokból készítsenek ruhadarabokat.

Hideg

Tél vége felé többször el szokott hangzani, hogy már elegünk van a hidegből - ez többszörösen igaz azokra, akikben valóban allergiás reakciókat kelt a hideg levegő - akár kinti, akár a légkondicionáló által fújt, akár hideg víz formájában érkezik - az érintetteknek vörössé válik a bőre, viszketni kezd, izzadásos reakciót okozhat, extrém esetben pedig ájuláshoz és sokkhoz is vezethet. Bár a „hideg-urticariára” nincs gyógymód, vannak orvosságok, amelyekkel lehet rajta segíteni.

  Bármilyen étel és ital - a vizet kivéve

Az ausztrál Kaleb Bussenschut példáját szokták felhozni erre az allergiára, amely olyan ritka, hogy még nevet sem kapott eddig. Az illető, ha vízen, jégen és a citrom egy bizonyos fajtáján kívül bármit elfogyaszt, heves és fájdalmas hasi problémák jelentkeznek nála - hányás és gyomorfekély. Annak érdekében, hogy megkapja a szükséges tápanyagokat, Bussenschut intravénásan kap egy speciális keveréket és nem utolsósorban óriási önuralommal kell magát visszafognia, ha étel közelébe kerül.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top