Hűtsd le magad: nyári levesek főzés nélkül!

2011. 07. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a mi családunkban örök kérdés, hogy nyáron főzzünk-e vagy sem, illetve hogy mennyit,  hiszen ha hosszas főzőcskézésbe kezdünk, plusz öt fokot rátolunk az amúgy is házon belül uralkodó huszonnyolcra. Összegyűjtöttünk most néhány olyan receptet, mely több szempontból is ideális a kánikulában: könnyű, hideg és nem igényel főzést!

Kefires zöldségleves

Hozzávalók:

fél liter kaukázusi kefir fél liter víz uborka újhagyma zöldjével együtt egy csokor kapor só, bors, esetleg egy teáskanál mustár

A kefirt a vízzel keverjük símára, adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket és a kaprot. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Dúsíthatjuk még főtt burgonyával, főtt tojással, de akár pertrezselyem vagy zeller zöldjével is. Hűtés után, frissen készítve fogyasszuk.

Zöldborsókrém leves főzés nélkül

Hozzávalók:

1 üveg zöldborsókonzerv 1 fehérbab konzerv 1 uborka 2 dl tejszín fél liter joghurt víz, attól függően milyen sűrűségű levest szeretnénk 1 citrom leve só, bors, tárkony

Bármennyire is idegenkedünk a konzerv ételektől, bizony néha le kell venni a polcról és felhasználni, különösen, ha nem akarunk főzni és gyors ebédre, vacsorára vágyunk. Ez a recept is ilyen és annak ellenére, hogy nem csak friss hozzávalókat tartalmaz, nagyon finom. A hozzávalókat a bab kivételével turmixoljuk össze, ízesítsük, majd tálalás előtt adjuk hozzá a babot.

Paradicsomleves

Hozzávalók:

fél liter paradicsomlé 3-4 friss paradicsom 5 dkg reszelt sajt 2 evőkanál olívaolaj kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem

A zöldfűszereket, a sajtot és az olajat botmixerrel pépesítsük össze. Ezt a keveréket hozzáadhatjuk a paradicsomléhez is, de akár külön tálkában felszolgálva mindenki saját ízlése szerint is adagolhatja. Levesbetétként vágjuk apró kockára a paradicsomokat és adjuk hozzá a fűszeres léhez. Behűtve pirított kenyérkockával tálaljátok!

Hűsítő gyümölcsleves

Hozzávalók:

1 kg bármilyen gyümölcs (barack, meggy, málna stb.) 2 dl natúr joghurt 2 dl tejszín vaníliás cukor reszelt citromhéj édesítőszer vagy ízlés szerint cukor

A gyümölcsök felét leturmixoljuk, hozzáadjuk a joghurtot, tejszínt, simára keverjük és tetszés szerint beízesítjük. Hűtést követően a maradék gyümölccsel tálaljuk. Ha az élvezeteket még inkább fokozni szeretnéd, egy gombóc vanília fagyit is tehetsz a tányér közepébe, imádni fogják, különösen a gyerekek!

Ezek a receptek nekünk már beváltak, reméljük hogy ti is kipróbáljátok! Jó étvágyat kívánunk minden Donnának!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top