Szedjünk szedret!

2011. 07. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nézzétek el nekem, hogy nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni az egyik legnagyobb kedvencemről. A lilásfekete, ízes szemeknek egyszerűen a rabja vagyok: bárhol, bármikor, bármilyen formában meg tudom enni. A szeder, azon túl hogy isteni finom gyümölcs, számtalan gyógyhatással is rendelkezik…

A szeder sok mindenben hasonlít a málnához, főleg tápanyagtartalmában, azonban sokkal több szénhidrátot, növényi rostot és pektint találunk benne, mint társában. C-vitamin tartalma jelentős, bár be kell vallani, a málna ilyen tekintetben nyerőbb, azonban antioxidáns és flavonoid felhozatalával nem tud vetélkedni!

A gyümölcs gyógyhatása elsősorban a vérszegénység, lázas, náthás betegségek, rekedtség és hangszálproblémák esetén nyilvánul meg. Ilyen esetekben főleg szederlé formában alkalmazzák, de maga a gyümölcshús fogyasztása is könnyíthet a helyzeten.

A leveléből készült tea hasmenés ellen kiváló szernek bizonyul, de izzasztóként, salaktalanítóként is sokan alkalmazzák. Leveleit május és augusztus között érdemes gyűjteni, majd szárítást követően, kb. egy evőkanálnyi mennyiséget leforrázni 2-3 dl vízzel.

Mivel vércukorszint csökkentő hatással rendelkezik, diabéteszben szenvedők előszeretettel fogyasztják. Gyulladásos folyamatok, szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén a főzetével való gargalizálás, öblögetés nagy hatásfokkal segíti a gyógyulási folyamatokat. Ezen kívül

főzete alkalmazható még aranyér ellen ülőfürdőként baktériumölő hatással rendelkezik segíti a húgyúti megbetegedések gyógyulását hatásosan gyógyítható alkalmazásával a köszvény, hiszen megakadályozza, hogy a húgysav lerakódjon a szervezetben egyes vélemények szerint a rák gyógyításában is szerepet játszik: megakadályozza a daganat keletkezését, illetve ha már kialakult, lassítja a növekedését.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top