Hozzávalók:
1 csomag színes, orsó tészta (durum lisztből készült)
2-3 db sárgarépa
½ kg tehéntúró
1-2 db kaliforniai paprika (piros)
3-4 db közepes méretű paradicsom
1-2 db közepes méretű kígyó uborka
15-20 dkg füstölt sajt
15-20 dkg gépsonka
1-2 csomag olívabogyó (magozott)
1-2 csomag újhagyma
olíva olaj
szárított zöldfűszerek:
bazsalikom
oregánó
Elkészítés:
Tésztát megfőzzük a szokásos módon, félre tesszük hűlni. Közben meglocsoljuk olíva olajjal, megszórjuk a szárított zöldfűszerekkel (kb.3 evőkanál fűszerenként) és óvatosan átkeverjük.
A zöldségeket megmossuk, összeaprítjuk, felkockázzuk. A sárgarépát és a füstölt sajtot lereszeljük, sonkát szintén felkockázzuk. Miután végeztünk az aprítási folyamatokkal, az egészet óvatosan egy nagyobb méretű tálban összekeverjük, hogy minden összetevő elkeveredjen.
Tippek és a tapasztalat:
Paradicsomból és az uborkából a magvas részeket érdemes eltávolítani mert eláztatja a tésztát. Sózni csak a közvetlen fogyasztás előtt érdemes, mert a zöldségek levet eresztenek, inkább a tészta főzővízét sózzuk jobban.
Összekeveréshez egy nagyobb tálat válasszunk mert elég nagy adaggal kell dolgoznunk. A hozzávalók mennyiségétől ízlés szerint eltérhetünk. Ehhez a salátához kiválóan alkalmasak a különböző öntetek (pl. joghurtos, kapros öntet). Érdemes a hűtőszekrényben egy napig pihentetni, hogy az ízek összeérjenek. Hűtőszekrényben napokig eltartható.