Friss gyümölcsből

2009. 06. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagyon fontos, hogy a kicsi a gyümölcsök eredeti ízével ismerkedjen meg, ezért lehetőleg ne tegyél bele cukrot, kekszet, babapiskótát! Előfordulhat, hogy egyik-másik gyümölcs levét nem fogadja szívesen a csecsemő. Soha ne erőltesd, próbáld meg máskor egy pici forralt, de lehűtött vízzel felhígítani! Később ezt a hígítást fokozatosan elhagyhatod majd.

Mindig friss, érett, egészséges gyümölcsöt válassz. Minden gyümölcs, kivétel nélkül, alapos mosást igényel! Légy óvatos, ha cseresznye, földieper, sárgabarack, szilva, vagy szőlő húsát, pépjét, vagy levét kínálod a kisgyermeknek, sajnos némely csecsemőnél ez hasmenést is okozhat, esetleg allergiát. Ezeket a gyümölcsöket, inkább egy évnél idősebb gyermekkel kóstoltasd.

Almalé-almareszelék - Az alma a legjobb gyümölcs, hazánkban jól terem, és könnyen beszerezhető. Lehetőleg lédús fajtákat keress. Kezdetben csak a levét add a kicsinek, később a reszelékét, és ha már van fogacskája, akár egy hámozott almadarabot is kaphat.

A tisztára mosott, meghámozott almát gyorsan reszeld le, nehogy megbarnuljon. Ha a reszeléket szitán átnyomod, készen is van az almalé. Ha tisztított almát feldarabolod, és csipkebogyóteával együtt 2-3 percig turmixolod, finom rostos almalevet nyersz belőle. A leveket pohárból itasd a csecsemővel, az almareszeléket kiskanállal etesd meg vele!

Banánpép - B-vitamin és cukortartalma miatt igazán tápláló, kellemes ízű gyümölcs. Ritkán okoz allergiát, ezért az első gyümölcsök között szerepelhet, amivel megkínálhatod a kicsit. Teljesen érett, hibátlan gyümölcsöt vásárolj! Alapos mosás után, bontsd ki a héjából, passzírozó szitán nyomd át a banándarabocskákat, vagy törd össze botmixerrel! A pépet egy kis teával, vagy babavízzel lazíthatod is. Egyik-másik csecsemőnél esetleg székrekedést okozhat, ilyenkor kamillateával hígítva kínálhatod.

Őszibaracklé-őszibarack pép - Az érett, hibátlan gyümölcsöt dörzsölgetve, alaposan mosd meg. Húzd le a héját. Fajtájától függően vagy szűrőszitán nyomd át, vagy almareszelőn reszelve gyümölcslevet, vagy gyümölcspépet nyerhetsz belőle. Nyugodtan megforgathatod 2-3 percig tumixgépben is, hogy rostos levet kaphass.

Változatossá teheted a gyermek tízóraiját, vagy uzsonnáját meggylével, sárgarépalével, citromlével, paradicsomlével, kiwi péppel, ananászlével, de akár ribizli itallal is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top