Gombócleves

2009. 01. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lenner Józsefné receptje!

Hozzávalók: 50-70 dkg burgonya, 20-30 dkg liszt, 5-6 evőkanál olaj, 3-4 kiskanál pirospaprika, ízlés szerint ételízesítő, leveskocka, őrőlt és egész kömény, kevés só,bors.   A burgonyát meg tisztítjuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Lecsöpöktetjük és hagyjuk kihűlni a krumplit addig köménymagos levest készítünk. Amikor félig kihűlt a burgonya,összetörjük,eldolgozzuk annyi liszttel amennyit felvesz. Vizes kézzel gombócokat formálunk. A forrásba lévő levesbe tesszük, majd mérsékelt lángon 5-10 percig főzzük.

Jó étvágyat!

Pappné Ica receptje!

Gombóchoz: 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 db tojás, só.

Leveshez: 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál kömény, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, olaj, 1 szál kolbász, petrezselyem.

Az olajon megdinszteltem a hagymát, rászórtam a paprikát, köményt és az össze zúzott fokhagymát. Felöntöttem 1,5 liter vízzel, sóztam, borsoztam, beledobtam a babérlevelet. Amikor felforrt, mehet bele a gombóc. Miután minden gombóc feljött a tetejére, behabartam a tejföllel elkevert liszttel. Beletettem a karikákra vágott kolbászt, és a felaprított petrezselyemzöldet. Öt percig alacsony lángon főztem. A gombóchoz megpucoltam a krumplit, apró kockákra vágtam, és sós vízben megfőztem. Krumpli nyomóval áttörtem, majd elkevertem a liszttel, és a tojással.

Egyszerű, gyorsan elkészül, és nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Lenner Józsefnének és Pappné Icának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top