Gondolj valamire!

2009. 08. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Első  olvasatra a dolog tűnhet praktikusnak, illetve tudományos csodának – mivel elsősorban orvosi célok miatt született meg az elképzelés, hogy a hallucinációs betegek gyógyítását könnyebbé tehessék –, de második olvasatra ijesztőnek és humorosnak is. Gondoljunk csak bele, milyen esetekben használná a hétköznapok embere a gondolatolvasás varázsműszerét. 
Az tuti, hogy minden nő és férfi, legalább egyszer az életben „rákötné” élete párjára a szerkezetet. Csak olyan biztos, ami biztos alapon. Nem csalta-e meg hites társa, valóban nincsen más gyereke a nagyvilágban, vagy amiatt, hogy a nehezen megszerzett pénz nem landolt-e mégis valamelyik játékgépben a múlt hónapban.  Aztán persze az is ott van, hogy a nők "meghalnának" a kíváncsiságtól, hogy mire gondol a férfi, amikor éppen azt próbálják megtudni tőle, hogy merre tart a kapcsolat, mik a tervei a jövőre nézve, vagyis amikor az élet nagy kérdései vannak terítéken, akkor szerelmük nem a holnapi meccs miatt izgul-e magában éppen, oda sem figyelve arra, amit mondani próbálnak neki. Pedig lássuk be, könnyen lehet, hogy így van.  És mire kíváncsi a férfi? Hát például arra biztosan, hogy a legújabb csizma a bejárati ajtó mellett tényleg olyan olcsó volt-e, mint ahogyan az asszony állítja. Mert persze borzalmasan gyanús neki a dolog, hogy mégsem volt az, de azért „alaptalanul” vádaskodni meg mégsem kellene ugyebár.
 
Aztán a szülőkről se feledkezzünk meg. Valószínű, hogy a legtöbben mindent megtennének azért, hogy tudhassák, mi jár gyermekük buksijában. Nem töri-e éppen a fejét valami butaságon, vagy csínytevésen, vagy amikor az ember lánya a kamasz gyerekét „interjúvolja” meg arról, mit ivott tegnap este a buliban, és kivel töltötte az estét, akkor jó lenne biztosra tudni, hogy a gyerek tényleg csak szörpözött, nem pedig pohárszámra gurította le a – színtelen, olykor szagtalan – vodkát a torkán.  Azért gondoljunk csak bele, tényleg jó mindig, mindenről tudni? Vagy ahogyan a mondás is tartja, „amit nem tudsz, az nem fáj” elv sokkal életképesebbnek tűnik hosszútávon? Mert lássuk be, minden előnye ellenére, mégis csak egy gondolatolvasó gépről beszélünk. Már pedig a gondolati szabadság mindenkinek jár, ugye?


Szerző

donna.hu



Scroll to Top