Gyermekkori elhízás

2010. 11. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elhízás egyre komolyabb probléma világszerte. Ezt már tudjuk, de kiderült, hogy sajnos a gyerekek körében is egyre gyakoribb a jelenség.

A gyermekkori elhízás nem csupán annyit jelent, hogy a gyerkőc kicsit dundi, mert ki ne szeretné az egészségesen telt arcú gyerekeket. Veszélyben azok a fiatalok vannak, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek, mert ez kihatással lehet az egész életükre. A gyerekkori elhízás számos betegség kiváltó oka. Többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívroham valószínűsége is jóval magasabb azoknál a gyerekeknél, akik kórosan el vannak hízva.

Az elhízás oka legtöbbször értelemszerűen a túl sok cukor és zsír bevitele, ill. ha a bevitt kalória nem kerül arányosan elégetésre. Magyarul: ha több egészségtelen dolgot esznek, mint amennyit mozognak. Persze vannak nagyon ritka esetek, amikor az elhízásért nem a bevitt étel a felelős, hanem más, örökletes vagy egyéb betegségek.

Az esetlegesen kialakuló betegségek közül az egyik legveszélyesebb a 2-es típusú cukorbetegség, hiszen ez elég korán, már tinédzser korban előjöhet a fiataloknál. De még ha fizikai betegség nem is alakul ki a gyermekben, nagy a valószínűsége, hogy önértékelési gondokkal fog küszködni, vagy a társai piszkálják.

Hazánkban minden harmadik gyermek elhízott. Az elhízás mértékét a gyermekeknél is testtömegindex (BMI) kiszámolásával lehet meghatározni, de nagyon fontos, hogy a felnőttekre alkalmazható testtömegindex arányok nem érvényesek a gyerekre! Számukra van külön korrigált skála.

Persze, nem az a fontos elsősorban, hogy a számok stimmeljenek. A legfontosabb a gyermek közérzete, hiszen számára sem jó, ha nem tudja magát elfogadni, vagy ha már korán egészségügyi problémák jelentkeznek nála. Viszont a ló másik oldalára sem szabad átesni!

A legjobb megoldás, ha igyekszünk minél egészségesebb ételeket rakni a csemeténk elé, és amikor csak lehet, arra bíztatni, hogy számítógépes játék vagy tévénézés helyett mozogjon, játsszon a szabadban. Ha mégis úgy látjuk, hogy a gyermekünknek gondjai vannak a súlyával, akkor nem szabad diétára fogni! Mindenképpen beszéljünk egy háziorvossal, aki ha kell, elküld egy dietetikushoz és ő segítséget nyújt probléma esetén.

Ilyenkor az orvosok szerint célszerű az egész család BMI indexét kiszámolni, és ha kell, az egész család étkezési és mozgási szokásait megreformálni, hiszen ez egy olyan dolog, ami ellen kevésbé drasztikus változtatással is tehetünk, és sok későbbi betegségtől óvhatjuk meg magunkat és talán egész családunkat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top