Gyógyító gyümölcsök ‒ a citrom

2008. 12. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába.

Felnőtteknek: Éhgyomorra, lehetőleg reggel vagy fél órával a déli vagy esti étkezés előtt öntsünk egy pohárba kevés vizet, és csavarjunk bele citromlevet. Lassan, apró kortyokban igyuk, hogy jól elkeveredjen a nyállal. Az ebédig ne is fogyasszunk mást, mert a citrom táplál is. A legjobb méregtelenítő és elsőrendű emésztőszervi szabályozó. Gyermekeknek: a citromlébe keverjünk narancslevet és mézet.

A citrom rendszeres fogyasztása különösen ajánlott ízületi gyulladás, magas vérnyomás, májbetegség, vesebetegség, vizenyőképződés ellen. Rendszeres fogyasztása természetesen jót tesz az egészséges embereknek is. Értékesebbek lesznek a saláták, ha ecet helyett citromlével készítjük. Néhány csepp citromlét tegyünk mindig az üdítőitalokba, teákba is.

Ha ételízesítésre használjuk, mindig a langyosra hűlt kész ételekhez keverjük, hogy C-vitamin tartalmát megőrizze.

A reszelt citrom héjával szeretjük ízesíteni a süteményeinket, ám ezzel vigyázni kell, mert a citromokat a szállíthatóság és a hosszabb eltarthatóság érdekében vegyszerekkel kezelik. Ezért nagyon alapos áztatás, és mosás után szabad csak a citrom héját felhasználni, nem elég csak leöblíteni, gondosan le is kell, egy erre rendszeresített kefével sikálni.

A kozmetikában nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk a citromot. Ha az arcbőrünk zsíros, töröljük át citromlébe áztatott vattapamaccsal, és utána sminkeljünk. Frissítő hatású a citromos fürdőn lesz, ha 2-3 citrom levét csavarjuk a fürdő vizünkbe. Összehúzza a kitágult pórusokat, javítja a közérzetet.

A citrom a zsíros haj kezelésére is kiváló. A fejbőrt másnaponként kevés citromlével finoman dörzsöljük át, három héten keresztül. Az eredmény nem marad el. Ha fényes frizurára vágyunk, hajmosás után az utolsó öblítővízbe csavarjuk egy fél citrom levét, táplálja a fejbőrt is.

Az arcpakolások masszájába mindig csepegtethetünk pár csepp citromlét. Szépíti, ruganyossá teszi a bőrt, ha a napi megszokott krémünkbe is teszünk néhány cseppet. A szeplőket halványíthatjuk, ha rendszeresen áttöröljük citromlével. Szárító hatású arcpakolást úgy készíthetünk, ha egy evőkanál mézet összekeverünk egy kávéskanálnyi citromlével.

A töredezett körmöket tíz napon keresztül esténként néhány percig áztassuk citromlében, majd öblítsük le vízzel és krémezzük be. Kézápolószernek is kitűnő: glicerinbe keverjünk pár csepp citromlét és az ujjaktól a csukló irányába, masszírozzuk a kéz bőrébe. A kicsavart citrom héját ne dobjuk el! Konyhai munka után belsejével kenjük be a kezünket, utána krémezzük be.

Fogíny vérzés megszüntetésére próbáljuk ki: minden nap, a fogínyünket masszírozzuk meg citromlével. Régen hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek, használjuk csuklás elállítására.

Talán kevesen tudják, hogy a XVI. Században a Brit Királyi Tengerészet, kötelezte valamennyi matrózát, hogy naponta egy adag citromlevet igyon meg. Azóta nem haltak meg tengerészek skorbutban. A citrom elősegíti az emésztést, erősíti a gyomrot. Sok benne a C-vitamin, jó a meghűléses betegségek gyógyítására, megelőzésére.

A valódi, a fán érett citrom, a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs, ezért ajánlatos, hogy minden család neveljen egy citromfát az otthonában. Sajnos az üzletekben kapható citromot éretlenül szüretelik le, és érlelő vegyszerekkel kezelik, ezért minősége gyengébb.

Kapcsolódó anyagok:

$$1189$$

$$1250$$

$$1205$$

$$1422$$

$$1710$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top