Gyógyító teák a gyomornak 3.

2009. 04. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ezerjófű (Centaurium umbellatum) A görög Kentaurion szóból ered a neve. A monda szerint Chiron kentaur fedezte fel az ősi időkben sebgyógyító hatását. A magyar nép orvoslás is sebgyógyítóként tartja számon. Ezt a népi tapasztalatot örökíti meg Arany János: „Mint a gímszarvas, kit vadász sérte nyíllal. Fut sötét erdőbe sajgó fájdalmival. Fut kies pataknak enyhítő vizére. És ezerjófüvet tépni a sebére”.

Hippokratész, Arisztotelész és utódaik, és minden későbbi nagy természetgyógyász is dicsőíti ezt a növényt. Keserű íze miatt, a magyar népgyógyászatban, mint „epefű”, vagy „földepe” is ismeretes.

A népi orvoslás leginkább gyomorégés- gyomorgörcs-emésztési zavarok, étvágytalanság, teltségérzés, hányinger, fogyás (vagyis idült gyomorhurut) ellen alkalmazza.

A föld feletti része, a herba, a drog, értékes keserű anyagot tartalmaz, amelynek fő alkotórésze genciopikrin, és eritrotaurin. Tonizáló hatása is van, már a száj nyálkahártyájával érintkezve fokozza a kórosan csökkent gyomornedv elválasztást, a renyhe gyomrot összehúzódásra készteti, mozgását serkenti, javítja, fokozza az étvágyat, szabályozza a hasnyálmirigy-, a máj-, és az epe működését. Gátolja az erjedést, megszünteti a gyomor- és bélgázpangást, a székrekedést, fokozza az elégtelen gyomorsav-kiválasztást. Az egész gyomor- és béltevékenységet áthangolja. Gyógynövény könyveink is gyomorerősítőként, gyomor- bél-, máj- és epebántalmak ellen ajánlják.

Az orvosi kálmos (Acorus calamus) Ázsiából származik. A XVI. Században hozták be Európába. Régi kínai gyógynövénykönyvek már az időszámításunk előtti negyedik évezredben „élethosszabbítónak nevezték, és legjobb gyomorszerként emlegették. De már az óperzsa írások és az indiai védák is elismerően szólnak a kálmosról.

Adrog a kálmos gyökértörzse. 3-5% illóolajat, valamint keserű anyagot  és cseranyagot is tartalmaz. „Gyomorerősítő, azaz tonizáló, fokozza a gyomornedv-elválasztást, enyhe nyugtató és görcsoldó hatása is van. Az étvágytalanság minden formájában, emésztési zavarokban, gyomor- és bélbetegségekben alkalmazható. Olyankor is eredményesen használható, amikor van ugyan éhségérzet, de már néhány falat lenyelése is undort kelt.

Teakeverékben gyomor- és bélbántalmak ellenszereként, gyomor- és patkóbélfekély kezelésére javasolt.

Önmagában: két kávéskanálnyi hámozott, aprított gyökértörzset forrázzunk kel negyed liter vízzel, 20 perc múlva szűrjük le. Fél órával a főétkezések előtt langyosan, lassan, kortyonként, édesítés nélkül igyuk meg.

Gyomor- és patkóbélfekély esetén a terápia célja, a gyomor túlingerelt és görcsös mozgásainak, összehúzódásainak és a gyomorsav elválasztásnak a csökkentése, a görcs megszüntetése, a gyulladás gátlása, a fekély, a seb begyógyítása. Ezt érhetjük el tartós kamillatea kúrával, a gördülő kúrával.

Gördülő kúra: Reggel éhgyomorra fogyasszunk el egy csésze kamillateát. Utána 5-10 percit feküdjünk háton, majd 5-10 percig a bal oldalunkon, majd 5-10 percig a jobb oldalunkon, majd 5-10 percig a hasunkon.

Kapcsolódó anyagok:

$$2765$$

$$2867$$

$$2599$$

$$2590$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top