Ha eldugult a babaorr...

2009. 03. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Fülledt, meleg szobában, megduzzad a bébi orrnyálkahártyája. Ennek ellensúlyozására jó, ha párologtatsz, amit egy vizes fürdőlepedő kiterítésével is elérhetsz.

A szopós csecsemőnél nagyon kellemetlen, ha orrocskája eldugul, mert akadályozza az intenzív szopásban. Ezért ezt a problémát nagyon sürgősen kell rendezni a háziorvossal.

A csecsemőknél, és a kisgyermekeknél a felső légúti hurut igen gyakran lázzal is jár. A lázas beteg gyermek a verejtékezéssel sok folyadékot, és ásványi sót veszít. A diétával ezt a veszteséget mindenképpen pótolni kell. A folyadékpótlásra a teák, vagy az ásványvíz a legalkalmasabbak. A folyadék jelentős része a verejtékezésen túl a kilégzéssel távozik. A hurutos, gyulladt nyálkahártyát szinte átmossa a kilélegzett levegőben kiválasztott folyadék. Azzal, hogy több folyadékot juttatsz a pici szervezetébe, a légzéssel is több folyadék távozhat. Ezzel lehetővé teheted a bőségesebb váladékürülést is. Így a gyógyulás sokkal hamarabb bekövetkezhet.

A hurutos megbetegedéseknél a szervezetnek sokkal több C-vitaminra van szüksége, ezért ha teheted, a teákat friss citromlével próbáld ízesíteni, és nyugodtan adhatsz gyermekednek gyümölcsleveket is.

A gyermekorvos írhat fel orrcseppet vagy orrkenőcsöt az orrdugulás megszüntetésére. Az orrcsepp a duzzadt, vérbő nyálkahártya lelohasztására való. Tartósan nem alkalmazható, mert károsítja a nyálkahártyát, tökreteszi a csillószőröket. Ezért orvosi tanács nélkül ne használd. Az orrkenőcsnek náthacsökkentő hatása is van. Tartósabban alkalmazható, mint az orrcsepp.

Az orrváladékot fiatal csecsemőnél le kell szívni, nagyobb csecsemő esetleg kitüsszenti, kisgyermek kifújja. Ha úgy látod, hogy a pici orrváladéka sárgás, vagy zöldes, feltétlenül vidd orvoshoz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top