Hazudd szépre az életem!

2009. 08. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha kizárólag a rideg valóságot mutatnánk, akkor a legtöbb párkapcsolat el sem kezdődne. A hazugság egészen apró magvai ugyanis már az első randin el lehetnek vetve. Ha nem így lenne, a nők kócosan érkeznének meg, nem sminkelnének a találkozó előtt, hogy hibátlan arcbőrt varázsoljanak maguknak, és nem nyomnák el a testszagukat parfümökkel. Talán még melltartót sem vennének fel, nemhogy szivacsosat. A férfiak vakargatnák a heréiket, és gázokat eregetnének a hátsófertályukból, miközben értetlenül tárnák szét a karjukat, hogy a nő miért nem hozott magával valami főtt ételt.

Mivel a kapcsolatok nem így kezdődnek, ezért nem nehéz kitalálni, hogy amikor később a nő megkérdi, hogy smink nélkül is ugyanolyan csinos-e, akkor a férfi erre azt fogja mondani, hogy: ”Természetesen Drágám!” Ezt talán füllentésnek is nevezhetnénk, pedig az is egyenlő a hazugsággal, hiszen az ember ilyenkor nem a valós gondolatait mondja el a másik félnek. A füllentés szó tehát szinonimája a hazugságnak, de leginkább azzal szerezte meg létjogosultságát az életünkben, hogy egyesek azt hazudhatják vele, hogy tulajdonképpen nem is hazudtak.

Ha az ilyen apró hazugságok kiderülnek, természetesen nem omlik össze alapjaiban egy kapcsolat, ha viszont őszintén kimondjuk, amit gondolunk, akkor azzal megbánthatjuk a másikat. Ezért az ilyen esetekben az ember megpróbál inkább kockáztatni, a másik öröme érdekében. Később fontosabb esetekben is ezt teszi. El akarja hallgatni azt, ami a másiknak rosszul esne, így nem csak a gondolatait, de az eseményeket is eltorzítja, hogy kedvezőbb képet mutasson. Ekkor rájöhet, hogy önmagának is jobb egy olyan kapcsolatban élnie, ahol függetlenebbül megteheti azokat a dolgokat, amivel örömet szerezhet saját magának anélkül, hogy konfliktusba kerülne a párjával.

Ezért a nő eltitkolja az új cipőit abban reménykedve, hogy kedvesének úgysem tűnik fel, hogy ismét költekezett, vagy ha figyelmesebb férfit fogott ki, akkor elrejti a blokkot, és kevesebb összeget vall be, mint az eredeti ár. A hiányzó pénzt pedig a hús drágulására fogja. A férfi, miután előbb végzett a munkahelyén, legurít egy korsó sört, és ígérete ellenére megint a haverjaival tölt egy kis időt. Persze ügyel arra, hogy ugyanakkor érjen haza, ahogy általában szokott. Egy egészséges kapcsolatba ennyi önzés beleférhet mindkét fél részéről.

Azonban fontos, hogy nagyobb dolgokban kizárólag az őszinteséget tartsuk az egyetlen lehetőségnek. Nem temethetjük el magunkban a testi-lelki problémáinkat a másik fél megóvása miatt. Ahogyan például a hűtlenséget vagy a másik személy iránti vágyakozást sem titkolhatjuk el, mert hiába hazudjuk szépre a magunk és a párunk életét, ha legbelül tudjuk, hogy annak köze sincs a valósághoz. Ez a tény pedig lassan és észrevétlenül, belülről emészthet fel minket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top