Holttestekkel a dohányzás ellen?

2010. 11. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság szinte a világ összes országára jellemző, hogy a legkülönfélébb módjait igyekszik kitalálni az elrettentésnek, ha dohányzásról van szó. Sok európai országban egészen egyszerűen megtiltották a nyilvános helyeken való cigarettázást (Szerbiában éppen a minap), de olyan hírek is felreppentek már, miszerint egyes államok egészségügyi szakértői arra tettek javaslatot, hogy az emberek egészsége érdekében az otthoni dohányzást is szabályoznák. Hogy mindez hogyan lenne megoldható anélkül, hogy az embert szabad akaratának gyakorlásában korlátozza, vagy hogy ne sértsen személyiségi jogokat, az egyelőre még titok, de bizonyára gőzerővel dolgoznak rajta.

 Figyelmeztetés: A dohányfüst megbetegítheti a gyermeked.

A törvényi szabályozások eredményessége azonban a statisztikák szerint is kevés, még mindig túl sokan esnek áldozatául a koporsószegnek is csúfolt cigarettának. Éppen ezért tűnhet jó megoldásnak, ha közvetlen és sokkoló módszerekkel igyekeznek hatni a dohányos társadalomra. Ennek keretein belül született meg a döntés még jónéhány évvel ezelőtt, melynek köszönhetően aztán az egész világon egyöntetűen arra kötelezték a dohánygyártással foglalkozó cégeket, hogy sokkoló és elrettentő figyelmeztetésekkel lássák el a dobozokat. Ahogy a New York Times is írja, Amerika volt az első, ahol ezt a törvényt bevezették, ám mára már senki sem figyel a feliratokra, éppen ezért az Egyesült Államok keményebb lépésre szánta el magát. Az élelmiszerek és gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó hatóság azt szeretné, ha olyan fotókkal, illetve illusztrációkkal látnák el a dobozokat, melyek még jobban kihangsúlyozzák a dohányzókra leselkedő veszélyeket.

 A cigarettázás halálos tüdbajt okozhat.

Eddig kilenc tervet mutatott be a hatóság (melyek közül néhányat mi is bemutatunk), és januárig várják a véleményeket, majd ezek után kiválasztják a nyertes illusztrációkat. A lap szerint várhatóan 2012. október 22-e után e képek nélkül a gyártók már nem hozhatják forgalomba termékeiket.

Szerintetek is ez a megoldás? Hatásos lehet, ha halálos betegségekben szenvedő emberek képét teszik a cigarettás dobozokra?

 A cigarettafüggőséget okoz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top