Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
1 teáskanál ételecet vagy citromlé
1 dl hideg víz
csipetnyi só
A krém hozzávalói:
8 darab tojás
10 dkg kristálycukor a sárga krémbe
10 dkg porcukor a tojásfehérje felveréséhez
fél liter tej
1 csomag porállagú zselatin - 2 dkg
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg liszt
Elkészítés:
Első lépésben elkészítem a leveles-vajas tésztát. 20 dkg liszttel elmorzsolok 5dkg Rama margarint, majd hozzáadok egy csipetnyi sót, 1 teáskanál ecetet vagy citromlevet, (ez a leveles-vajas tészták lazábbá tétele miatt kell), majd kb. 1 dl hideg vízzel egyneművé gyúrom a tésztát, és kicsit a hűtőben pihentetem
Következő lépésben a 25 dkg lisztből kimaradt 5 dkg lisztet gyorsan összegyúrom a 25 dkg margarinból megmaradt 20 dkg margarinnal, és ezt is beteszem a hűtőbe. Kb.20 percnyi hűtés után a rétestésztát fél cm-re kinyújtom és a Ramás részt beleburkolom, négyzetalakban a közepébe teszem és minden oldalról ráhajtom a rétestésztát, és a nyújtófával meglapogatva, amilyen vékonyra csak tudom, kinyújtom., majd hajtogatom, alulról felfelé,fentről lefelé, balról jobbra, jobbról balra, és végül összehajtom, mint egy könyvet, majd 20 percre megy a hűtőbe. Ezt a hajtogatós műveletet még 3x megcsinálom. Majd két lapot nyújtok ki, 2 mm-re, egy kicsit érjen túl a tepsi peremén, mert sütés közben összemegy. Előmelegített sütőben sütöm, az alját megszurkálom villával. Nekem 40x32 cm-es tepsim van, ebből 24 darabot tudtam felszeletelni.
Krém:
Először a tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem a 10 dkg porcukorral. Ezután a sárga krémhez a tejet felmelegítem, majd hozzáadagolom a cukrot, a lisztet, a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a 2 dkg zselatint, és lassú tűzön sűrűre főzöm. Ezt langyosra hűtöm, közben az egyik lapot, amit felülre gondoltam, felvágom csinos kis kockákra. Én hosszában 4 felé, széltében pedig 6 felé vágtam, így lett 24 darab. Amikor a sárga krém már csak langyos, hozzákeverem a tojáshabot és egyenletesen elosztom az alsó tésztalapon, majd a kis felvágott felső darabokat a krém tetejére rakom és mehet a hűtőbe. Másnap szeletelem az alsó lapot is, a felső lap mentén, diszkréten porcukrozom és fogyasztom.
A krém készíthető kimaradt tojásfehérjéből is, ekkor a sárga krémhez 2 csomag vaníliás pudingport fél liter tejben, liszt nélkül és a zselatinnal, cukorral sűrűre főzök, és hozzá a tojáshab és a többi ugyanúgy jön, mint fentebb írtam. Így is nagyon finom, én most így készítettem, mert volt sok kimaradt tojásfehérjém.
Jó étvágyat és jó sütést kívánok szeretettel!