Krémes házilag készítve

2010. 11. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók a  tésztához: 

25 dkg liszt

25 dkg margarin

1 teáskanál ételecet vagy citromlé

1 dl hideg víz

csipetnyi só

A krém hozzávalói:

8 darab tojás

10 dkg kristálycukor a sárga krémbe

10 dkg porcukor a tojásfehérje felveréséhez

fél liter tej

1 csomag porállagú zselatin - 2 dkg

1 csomag vaníliás cukor 

5 dkg liszt 

Elkészítés:

Első lépésben elkészítem a leveles-vajas tésztát. 20 dkg liszttel elmorzsolok 5dkg Rama margarint, majd hozzáadok egy csipetnyi sót, 1 teáskanál ecetet vagy citromlevet, (ez a leveles-vajas tészták lazábbá tétele miatt kell), majd kb. 1 dl hideg vízzel egyneművé gyúrom a tésztát, és kicsit a hűtőben pihentetem

Következő lépésben a 25 dkg lisztből kimaradt 5 dkg lisztet gyorsan összegyúrom a 25 dkg margarinból megmaradt 20 dkg margarinnal, és ezt is beteszem a hűtőbe. Kb.20 percnyi hűtés után a rétestésztát  fél cm-re kinyújtom és a Ramás részt beleburkolom, négyzetalakban a közepébe teszem és minden oldalról ráhajtom a rétestésztát, és a nyújtófával meglapogatva, amilyen vékonyra csak tudom, kinyújtom., majd hajtogatom, alulról felfelé,fentről lefelé, balról jobbra, jobbról balra, és végül összehajtom, mint egy könyvet, majd 20 percre megy a hűtőbe. Ezt a hajtogatós műveletet még 3x megcsinálom. Majd két lapot nyújtok ki, 2 mm-re, egy kicsit érjen túl a tepsi peremén, mert sütés közben összemegy. Előmelegített sütőben sütöm, az alját megszurkálom villával. Nekem 40x32 cm-es tepsim van, ebből 24 darabot  tudtam felszeletelni.

Krém:

Először a tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem a 10 dkg porcukorral. Ezután a sárga krémhez a tejet felmelegítem, majd hozzáadagolom a cukrot, a lisztet, a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a 2 dkg zselatint, és lassú tűzön sűrűre főzöm. Ezt langyosra hűtöm, közben az egyik lapot, amit felülre gondoltam, felvágom csinos kis kockákra. Én hosszában 4 felé, széltében pedig 6 felé vágtam, így lett 24 darab. Amikor a sárga krém már csak langyos, hozzákeverem a tojáshabot és egyenletesen  elosztom az alsó tésztalapon, majd a kis felvágott felső darabokat a krém tetejére rakom és mehet a hűtőbe. Másnap szeletelem az alsó lapot is, a felső lap mentén, diszkréten porcukrozom és fogyasztom. 

A krém készíthető kimaradt tojásfehérjéből is, ekkor a sárga krémhez 2 csomag vaníliás pudingport fél liter tejben, liszt nélkül és a zselatinnal, cukorral sűrűre főzök, és hozzá a tojáshab és a többi ugyanúgy jön, mint fentebb írtam. Így is nagyon finom, én most így készítettem, mert volt sok kimaradt tojásfehérjém.

Jó étvágyat és jó sütést kívánok szeretettel!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top